Mašović: BiH bi od SAD-a trebala nabaviti protuoklopne sisteme Javelin, ali i nove helikoptere

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović nedavno je boravio u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je s partnerima dogovorio nastavak vojne saradnje i pomoći Amerike našoj zemlji.

Tijekom posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, Mašović je obišao bazu Nacionalne garde Marylanda, partnera OS BiH, te je, kako nam je rekao, razgovarano o nizu vojne suradnje i pomoći BiH.

“Razgovarali smo, ne samo o isporuci protuoklopnih sistema BiH već i o širokoj bilateralnoj saradnji, o opcijama podizanja nivoa saradnje posebno sa Nacionalnom gardom Maryland jer je to naš partner u ime SAD-a”, kaže nam Mašović.

Kazao je kako su Amerikanci iskazali spremnost i sposobnost da rade na rješenju koje jača kapacitete Oružanih snaga BiH.

“Razgovarali smo o sistemima koji su danas ključni u protuzračnoj i protuoklopnoj odbrani, ali i kada je riječ o zračnoj mobilnosti. To su projekti koji su za nas od krucijalne važnosti i koji su ugrađeni u naše planove modernizacije. Amerika je iskazala spremnost da nam u tome pomogne”, poručuje generalpukovnik Mašović.

Najprije je Mašović govorio o kupovini protuoklopnog sustava Javelin, što je ranije potvrdio za Dnevni avaz.

Javelin sistem je među najnaprednijim u svijetu u pogledu protuoklopnog oružja, jer su se te rakete pokazale iznimno učinkovitima. Prije isporuke bit će potrebna i obuka za ovo oružje.

Javelin su proizveli američki proizvođači naoružanja Raytheon i Lockheed Martin. Košta 178.000 dolara, uključujući i lansirni sistem i raketu, a to su podaci Pentagona iz 2021. Svaka zamjenska raketa košta oko 78.000 dolara.

Prvi naboj Javelina eksplodira pri kontaktu s tenkom, a zatim aktivira drugi, snažniji naboj koji probija oklop. S dometom od 2.500 metara, može se koristiti za direktan napad kako bi se uništila meta ili kako bi se oborila letjelica koja leti nisko poput helikoptera.

Naglašava da je prijateljima iz SAD-a prenio poruku da su BiH potrebna brza rješenja.

“Naglasio sam da partnerima treba pomoći odmah, kako NATO, tako i SAD”, ističe Mašović.

Kako saznajemo u planu je i nabavka novih helikoptera, ali Mašović tvrdi da u ovom trenutku ne može govoriti o detaljima jer su te stvari još u toku.