Matthew Palmer otkriva kakvu viziju SAD imaju za BiH:

Trenutne politike u SAD-u i EU u odnosu prema BiH su prilično različite. To se možda i najbolje vidi na primjeru nametanja sankcija političarima iz BiH. Dok SAD najavljuju čak i pooštravanje sankcija, pojedine članice EU ističu kako čak i ne razmišljaju o primjeni američkih sankcija na svom teritoriju, piše Oslobođenje.

Međutim, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Matthew Palmer smatra da su politike dva strateška partnera Bosne i Hercegovine, SAD-a i EU, usaglašene.

– Mislim da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija vrlo bliske što se tiče naših stavova prema Bosni i Hercegovini i široj regiji Zapadnog Balkana. Naša vizija je vrlo jasna i konzistentna i ona je vizija koju su zemlje ove regije prihvatile za sebe. Ono što vidimo je Bosna i Hercegovina – članica Evropske unije, koja je integrisana u evropske i euroatlanske institucije, koja je kvalitetan partner SAD-a, koja se ekonomski razvija, koja otvara šanse i prilike za sve svoje građane, na osnovu sistema po kojem izabrani zvaničnici ispunjavaju ono što su obećali i što građani očekuju od njih.

Washington i Bruselles imaju zajedničku viziju za budućnost Bosne i Hercegovine. Radimo zajedno u partnerstvu. Mislim da je to pokazano zajedničkom posjetom Angeline Eichhorst i mene Sarajevu i poruke koje smo prenijeli političkim liderima i nadam se bh. javnosti. Nadam se da su one bile jasne i konzistentne, kazao je Palmer u intervjuu za Oslobođenje.

Prema njegovim riječima SAD imaju viziju za BiH, evropsku viziju, koja ukljulčuje članstvo u Evropskoj uniji, duboko i stalno rastuće partnerstvo sa NATO-m, stabilnost, prosperitet, zemlja koja ima unutrašnji i mir sa svojim susjedima.

U toku razgovora osvrnuo se i na skori dolazak novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, koji preuzima dužnost 1. avgusta. S tim u vezi je naglasio kako će SAD blisko sarađivati sa Schmidtom, kao što je bio slučaj i sa svim njegovim prethodnicima, navode iz Oslobođenja.