Mehmedović: Hag je konačno potvrdio da su Milošević i ratni lideri Srba predvodili agresiju na BiH

Državni zastupnik Stranke demokratske akcije, Šemsudin Mehmedović, komentirao je detalje haške presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Rekao je da je Haag opečatio krivnju onih koji su najodgovorniji za najveća zlodjela na Balkanu utvrđivanjem postojanja udruženog zločinačkog pothvata od strane najvećih srpskih dužnosnika iz vojnog, političkog i policijskog vrha u proteklom ratu.

“Konačno je potvrđeno da su Milošević i ratni lideri Srba provodili agresiju na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove u Hagu u presudi Simatoviću i Stanišiću koja ima 296 stranica poimenice je potvrdio ko su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata. U presudi pod tačkom 380 Pretresno vijeće je preciziralo da su to bili: Slobodan Milošević, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičić Badža, Mihalj Kertes, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Željko Ražnatović Arakan”, piše on.

Nakon ovog Milošević je i službeno ratni zločinac, kaže Mehmedović, te kaže kako mu se to do sada nikada nije dosudilo iako je bio najodgovoriji za smrt preko 200 hiljada ljudi.

“A šta je sa ostalima? Neki su pušteni prije isteka kazne, neki su u zatvoru, a ostali…? Sjene rata moraju izaći na vidjelo! Istina je jedini način da se kolektivitet izliječi od odgovornosti! Priznanje tuđih grešaka će ljude produhoviti i osvijestiti ih da oni nisu griješni. Sada je na dužnosnicima Srbije da se ograde od zločina počinjenih u njihovo ime preko institucija Srbije, i da jasno stanu na stranu pravde. Mogu da nastave sa negiranjem onoga što je jasno presuda i fakti dokazali, ali će biti opečaćeni u istoriji kao neko ko je na zločinu temeljio svoje političko djelovanje. Ostat će Jahači apokalipse. Međunarodna zajednica je učinila još jedan historijski korak za Balkan! Sada je na našim sudovima da se pozabave sa predmetima ratnih zločina koji su im delegirani! Na institucijama Bosne je da kapitaliziraju ovu, vjerujem, najznačajniju presudu, koja ima pravnu, moralnu, povijesnu ali i političku dimenziju”, zaključio je Mehmedović.