MEHMEDOVIĆ OŠTRO ODGOVORIO “PRVOJ TRUBI” VUČIĆEVOG REŽIMA: “Podsjećam vas na zlodjela upravo vaše Srbije…”

Šamsudin Mehmedović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, oštro je odgovorio predsjedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću.

Komentirajući tekst u kojem predsjednik Skupštine Srbije govori o Srbiji i manjoj strani BiH u RS, dužnosnik je rekao da Beograd neće dopustiti da se Daytonski poredak u Bosni i Hercegovini mijenja pod pritiskom i “ispod stola”. Dodao je da su odnosi Srbije i Republike Srpske primjer kako bi trebali biti odnosi dviju najbližih zajednica.

– Okupacija ispod stola

‘Prva truba’ Vučićevog režima ponovno prijeti Bosni. Uprkos svim zlima ovoga svijeta u Bosni i Hercegovini, vaš režim ima veliku zaslugu. Dakle, vaša agresija na Bosnu ostala je ispod stola, ali zahvaljujući neprincipijelnom stavu međunarodnih dužnosnika i površnosti domaćih vlasti kao i površnosti domaćih.

Stoga vas podsjećam na brutalnost vaše Srbije koja institucionalno podržavala paravojne organizacije da počine GENOCID u Bosni. I, na primjer, niko ne može narediti pojedinačnu upotrebu avijacije Srbije za bombardiranje Bosne i njen narod do upravo institucije vaše privatne države. Stoga, najviše što možete učiniti za bosanski narod i državu je da nas ostavite na miru. A znat ćemo i kako uspostaviti naše odnose bez vas – napisao je Mehmedović, uz faksimil naređenja Blagoja Adžića, generalpukovnika, tadašnjem izvršiocu naređenja Željku Ražnjatović Arkanu.

Naredbe koje su izdate prenosimo u cijelosti:

  1. Izvršiti prodor na liniji Bijeljina-Loznica-Višegrad pri čemu raseliti muslimansko stanovništvo bez obzira na žrtve.
  2. Bez obzira na žrtve zauzeti sve strateške objekte. Ukoliko zatreba, aktivisati jedinice Jovića, Vučurevića, Luića Nikole te hercegovački i drinski korpus, kao i užički.
  3. Prije početka akcije povezati se sa Milasavom Gagovićem i general-majorom Ratkom Mladićem  i zatim dejstvovati zajednički. Komadanti korpusa garnizona na području ratnih operacija i čišćenja tereta su pod komandom pukovnika Ražnjatovića i dužni su ispunjavati isključivo njegova naređenja.

U slučaju potrebe, gen. Mladić brinuće za podršku Tigrovima, Vukovima s Vučjaka i Bijelim orlovima kao i podršku avijacije. Pri tome se javiti direktno generalu Ninkoviću odnosno Stevanoviću i Bajiću, prenosi Hayat.