Mehmedović: Traži se svaki mogući način da se isprovocira nešto za što bi optužilo Bošnjake i SDA za veliki slom u BiH

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH saopćio je da postoji scenario dogovoren na relaciji Beograd – Zagreb – Dodik – Čović i dio međunarodne zajednice kako bi se SDA provociralo do tačke kad bi na ciljana poniženja bilo nemoguće ne odgovoriti.

“Pozivam sve da se potpiše vrlo jasna Izjava o svjesnosti namjera dijela međunarodne zajednice sa HDZ i SNSD da se SDA isprovocira kako bi izbili nemiri. Cilj je očito da HV ako ne uđe u BiH preko EUFOR-a da onda uđe u BiH zajedno sa Vojskom Srbije da bi zaštitili Hrvate i Srbe i da bi se spriječila pobuna i državni udar za koji bi bila optužena SDA.

Novi diktat Schmidtu! Ili Fadil će biti premijer još 4 godine! Lidija Bradara je rekla da „Schmidt ne smije nametnuti dugoročnu izmjenu ustava“ te „da ne isključuje ni nemire ako SDA izgubi vlast“.

Bradara nam je dala do znanja da postoji scenario dogovoren na relaciji Beograd – Zagreb – Dodik – Čović i dio međunarodne zajednice kako bi se SDA provociralo do tačke kad bi na ciljana poniženja bilo nemoguće ne odgovoriti. Potpuno je jasno da se traži svaki mogući način da se isprovocira nešto za što bi optužilo Bošnjake i SDA za veliki slom u BiH.

Politički je apsurdno da neko nakon stava SDA da ne smije doći do privremenih odluka u rješenju krize oko Vlade FBiH te da će SDA prihvatiti trajna rješenja, HDZ izađe sa kontratezom za koju zna da je neprihvatljiva SDA-u. Iz tog pristupa je jasno da HDZ radi po preciznom planu koji je neko napisao. Ovo je očito postalo ciljano provociranje kako bi se Bošnjake izvelo na ulicu i optužilo ih za pobunu i državni udar. To je ono što može spasiti Dodika i Čovića i redefinisati ulogu Hrvatske i Srbije kao država koja će spriječiti haos u BiH i uvesti red. I to je jasno dogovoreni plan Beograda i Zagreba sa dijelom međunarodne zajednice.

Pozivam sve da se potpiše vrlo jasna Izjava o svjesnosti namjera dijela međunarodne zajednice sa HDZ i SNSD da se SDA isprovocira kako bi izbili nemiri. Cilj je očito da HV ako ne uđe u BiH preko EUFOR-a da onda uđe u BiH zajedno sa Vojskom Srbije da bi zaštitili Hrvate i Srbe i da bi se spriječila pobuna i državni udar za koji bi bila optužena SDA. Moramo staviti do znanja i PIC-u i Visokom predstavniku da je nakon izjave Lidije Bradare da „Schmidt ne smije nametnuti dugoročnu izmjenu ustava“ javni diktat Schmidtu ali i očita „prstom u oko“ politika koju vode Čović i Dodik kako bi se dalo do znanja da nova vlast može do beskonačnosti ponižavati SDA kao najveći politički simbol Bošnjaka sve dok ih ne natjeraju na pobunu”, stoji u saopćenju Mehmedovića.