Mektić brutalno iskren: “Pokrećem zahtjev za obustavu plata, treba da nas bude sramota jer ništa ne radimo”

Državni parlamentarac SDS-a Dragan Mektić rekao je u emisiji N1 televizije da će na sljedećoj sjednici podnijeti pisani zahtjev za obustavu isplate plaća svojih kolega, od kojih će neke biti vraćene, jer u proteklom periodu nisu ništa uradili.

“Mislim da neću imati dovoljno ruku, vladajuća koalicija opstaje i zainteresirana je za zadržavanje ove vlade samo zbog privatnih interesa, pojedinaca i određenih skupina”, rekao je Mektić.

“Dragi moji ljudi, niko ne misli na vas. Uvjeren sam u ovo. To su sve privatni interesi i interesi lobija.”

Mektić je rekao da se ovaj poziv Parlamenta nije ozbiljno sastao od osnivačke sjednice pred kraj 2018. godine ili početkom 2019.

“Ne radimo ništa, preljavamo iz šupljeg u prazno, mlatimo praznu slamu. Ja sam govorio, ‘gospodo, ovo nema smisla. Ovo su sjednice zakazane samo forme radi. Nemamo nijedne ozbiljne tačke, samo utjecaj vlage na kredenac. Sjednice sam napuštao, neću da učestvujem u neradu”, rekao je Mektić.

„Trebalo bi nas biti sram. Ne znam kome se žaliti da se pokrene pokušaj vraćanja novca, neisplaćivanja plaća i usmjeravanja u humanitarne svrhe, sve dok ne dođemo u situaciju da počnemo ozbiljno raditi i rješavati egzistencijalne probleme građana”, rekao je.

U Sudu BiH danas mu je i nastavljeno suđenje za zlopupotrebu položaja. Mektić je to komentarisao riječima:

“Gluposti, nepotreban postupak, novac se troši, građani plaćaju. Bilo bi smiješno da nije tužno. Neučinkovito pravosuđe. Vidjeli ste da nema ozbiljnog suđenja pred Sudom BiH jer se tužiteljstvo bavilo političkim eskalacija postupka. Dvije godine naše ozbiljne optužnice osuđuju se za korupciju i organizirani kriminal. Nema nade da će se išta promijeniti takvim kaznenim progonom”, rekao je.

Uz to, Mektić je siguran da su mnoge stvari u BiH montiraju, a političari za to krive međunarodnu zajednicu i određene institucije međunarodne zajednice.

“Montaža je naš domaći politiki proizvod. Političari i strukture, elite, koje se nalaze 25 godina, neki i duže u BiH, koji žive i opstaju na vlasti iskključivo zbog ekstrmene, šovinističke i nacionalističke politike, spečavaju napredak BiH”, kazao je Mektić.

Također je rekao da Dodik pokušava ispuniti neke od ciljeva i obaveza koje je “jednom negdje preuzeo” te da je, kada je riječ o putu NATO-a u BiH i ANP-u, Dodik promijenio ime, ali u osnovi je sve ostalo po starom. Vjeruje da Dodik radi jedno, a građanima govori nešto drugo.