Mektić poručio Vučiću: Možete mu napraviti i podići najveći spomenik u Beogradu ali on će morati pred sud naroda!

Bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić bio je aktivan na društvenim mrežama. Nakon što je predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio Orden, najviše državno priznanje Srbije, on se oglasio na Twitteru porukom.

“Možete mu napraviti i podići najveći spomenik u Beogradu, ali on će morati pred Sud naroda i položiti sve račune za krađu i pljačku sopstvenih građana”, poručio je Mektić.

Orden Srbije uspostavljen je 26. oktobra 2009. godine, a prvi put je predstavljen i dodijeljen 2010. godine. Dodjeljuje se predsjednicima država i vlada za posebne zasluge koje čine za Srbiju i njen narod.

Do sada su ovo priznanje primili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Narodne Republike Kine Ksi Jinping, bivši predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i patrijarh Moskve i cijele Rusije Kirill.

Orden Republike Srbije djelo je Mitra Petkovića, a sastoji se od ogrlice Nursultan Nazarbayev, medalje i zvijezde.

Kako su rekli na svečanosti, Dodik je odlikovanje primio zbog njegovih izvanrednih zasluga u razvoju i jačanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, posebno Republike Srpske kao entiteta Bosne i Hercegovine.

No, svima je jasno da je Dodik odlikovanja iz Srbije dobio isključivo zbog svog političkog djelovanja u cilju rušenja BH institucija.