Mesić: Ideje o razbijanju BiH još traju, Čović i Dodik u tome neće uspjeti

Dejtonski mirovni sporazum okončao je rat u Bosni i Hercegovini, ali završio je na način da su mnogi zadržali ono što je zauzeto etničkim čišćenjem i vojskom.

– Ovaj sporazum nije fer, jer su oni koji su se izjasnili za genocid i agresiju bili praktički nagrađeni – rekao je u intervjuu za RTV TK bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Mnogi, uključujući tvorce Dejtonskog mirovnog sporazuma, Richarda Holebrookea, rekao je Mesić, vjerovali su da će Bosna i Hercegovina funkcionirati usprkos entitetskim granicama, koje nikada ranije nisu postojale u Bosni i Hercegovini.

Računalo se da će vrijeme dati svoje rezultate i da će Bosna i Hercegovina postati funkcionalna država. No, što se više udaljava od Dejtonskog sporazuma, to su jače entitetske granice, a to slabi homogenizaciju Bosne i Hercegovine – upozorava Mesić.

Bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown već je dobro postupio. Europska unija stala je iza njega, podsjeća Mesić. Ashdown bi mogao isključiti svakoga ko ne prizna BiH iz politike. Trenutni visoki predstavnik Valentin Inzko, dodaje Mesić, nije imao te formalne ovlasti ili institucije EU nisu dovoljno zaostajale za njim.

– Ko ne prizna BiH, mora biti izbačen iz politike – izričit je Mesić.

Načelo je da Bosna i Hercegovina, kao i sve europske zemlje, zaslužuje biti funkcionalna, kaže Mesić, da bude organizirana prema građanskom principu, a ne da bude usitnjena na način da umjetno stvara homogene sredine koje bi danas-sutra zahtijevale i njeno razbijanje.

U interesu ujedinjene Europe, nastavlja bivši hrvatski predsjednik, važno je da BiH ubrza svoj ulazak u EU. U interesu Hrvatske važno je da su njezini susjedski odnosi budu dobrosusjedski.

– EU i Amerika, koje su najviše doprinijele okončanju rata u Bosni i Hercegovini, morale su biti konkretnije prema onima koji ruše Bosnu i Hercegovinu – kaže Mesić.

Govorio je i o članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz reda hrvatskog naroda, Željku Komšiću, koji je, napominje Mesić, branio Bosnu i Hercegovinu, borio se za Bosnu i Hercegovinu i bio u njenoj vojsci.

– Stoga se niko ne može usprotiviti tome da on ne brani BiH. Drugo, uvijek se deklarirao kao Hrvat, niko drugi za njega ne može reći koje je nacionalnosti. I treće, upravo zbog toga, bilo bi dobro donijeti zaključak na izboru Komšića – da je napravljen pokret prema građanskoj državi Bosni i Hercegovini – podvlači Mesić.

Odbio sam primiti Dodika.

Govorio je i o predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelniku SNSD-a Miloradu Dodiku. Dodik, kaže Mesić, ne predstavlja Srbe, već Bosnu i Hercegovinu – ali samo u triumviratu .

Tijekom svog mandata na mjestu predsjednika Hrvatske, otkriva Mesić, Dodik je više puta najavio da će ga posjetiti. Ali, nikada ga nije primio.