Mevlut Cavusoglu sutra stiže u BiH, hoće li pristati na Dodikovu igru o trilaterali?

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu boravit će sutra u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će se sastati s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Posjet šefa turske diplomacije najavljen je prije nekoliko dana, a posjet Bosni i Hercegovini odvijat će se u sklopu šire turneje koja će uključivati ​​posjete Srbiji, Hrvatskoj i Kosovu.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova ranije je priopćilo da će se Cavusoglu tijekom posjeta ovim zemljama baviti bilateralnim pitanjima, kao i aktualnim regionalnim i međunarodnim zbivanjima s fokusom na Bosnu i Hercegovinu.

Cavusoglu se prethodno u Istanbulu sastao s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom kako bi razgovarao o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Ponovo smo rehabilitovali jednu staru temu, a to je da se putem trilateralnog sastanka na kojem bi s jedne strane bili Erdogan kao predsjednik Turske, Zoran Milanović kao predsjednik Hrvatske i Aleksandar Vučić kao predsjednik Srbije, te trojica predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda iz BiH nađe dodatna energija i volja da se napravi određeni dogovor koji bi dodatno stabilizovao situaciju u samoj BiH”, rekao je Dodik nakon sastanka.

Hoće li Turska slijediti Dodikove ideje o održavanju trilateralne stranke sa Srbijom i Hrvatskom uz tzv. predstavnike naroda u BiH, što bi bio opasan put.

Nakon sastanka s Dodikom, oglasio se i Cavusoglu koji se kratko osvrnuo na temu sastanka s članom Predsjedništva BiH.

“Sastao sam se sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH. Razgovarali smo o dešavanjima u našoj regiji, posebno u BiH”, kratko je napisao Cavusoglu.