Migrantska kriza u BiH: Njemačka podrška da, prijem ne

“U Bosni i Hercegovini je gore nego u Moriji u Grčkoj”, rekli su pomoćnici koji su bili među izbjeglicama na granici s Hrvatskom. Njemačka vlada sa svoje strane ne namjerava dočekati izbjeglice, već govori o pomoći “na licu mjesta”.

“Pretukli su me”, rekao je Sahim njemačkom listu Bild. Novinari ovig lista boravili su u Bosni i Hercegovini i razgovarali s izbjeglicama i migrantima. Prema Bildu, Sahim je iz Afganistana, a živi s roditeljima i četvero braće u mračnoj kući u blizini hrvatske granice. “Želimo ići u Hrvatsku, u Njemačku, inšallah”, rekao je za Bild. Kako prenosi Bild, Sahimova obitelj već je pokušala prijeći granicu, ali su je hrvatski graničari poslali natrag.

Pod vedrim nebom

“Hiljade migranata i izbjeglica, uglavnom mladića, žive na granici s Hrvatskom u napuštenim tvorničkim halama, u šatorskim kampovima u blatnjavoj šumi. Pokušavaju se, što je više moguće, maknuti s puta, zaštititi od kiše i snijega.

Novine ističu da su neke, uglavnom afganistanske obitelji s djecom, utočište od hladnoće pronašle u privatnim kućama koje služe kao baza za prelazak granice.

Odgovornost njemačke vlade i EU

Njemački Zeit piše da su migranti u BiH okončali štrajk glađu. “U znak protesta protiv loših uvjeta u kojima se nalaze stanovnici izgorjelog kampa Lipa, više nisu željeli uzimati hranu”, piše Zeit.

“Više od 1.000 izbjeglica, koji žive vani na niskim temperaturama, sada nastavljaju uzimati hranu.”

Zeit piše da njemačka vlada odbija prihvatiti izbjeglice iz tranzitne zemlje BiH. Prema Ministarstvu unutarnjih poslova, ne planira se prihvatiti izbjeglice koje tamo žive bez krova nad glavom.

Na pitanje ovih novina, glasnogovornica je rekla da je njemačka vlada “pozvala i dužnosnike i one na terenu da na terenu pronađu trajna rješenja za one koji traže zaštitu, te je ponudila je potporu za poboljšanje situacije na terenu.