Mijatović: Dobio sam uvjeravanja da Rusija podržava integritet i suverenitet BiH

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Vojin Mijatović izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka s ambasadorom Igorom Kalabuhovim da je dobio uvjeravanja da Rusija podržava ustavni poredak, integritet i suverenitet BiH.

Istaknuo je da je od ruskog ambasadora u svojoj zemlji tražio da zauzme konstruktivan stav prema BiH i da ne stoji iza bilo kakve politike. Rekao mu je, kako kaže, da Rusiju smatra prijateljskom zemljom i da mi je neugodno kad vidim ambasadora da stoji s kriminalcima.

– Rusija ne treba davati legitimitet politikama koje zastupa Milorad Dodik i njemu slični – naveo je Mijatović.

Dodao je da očekuje da će Rusija i Sjedinjene Američke Države, s predstavnicima s kojima se ranije susreo, napraviti širok dogovor za BiH i da je bilo dosta stajanja iza jedne, druge ili treće strane.

Mijatović smatra da će vrlo brzo biti potrebno organizovati proteste ispred tužilaštava kako bi ih potakli da rade svoj posao, jer jedan čovjek narušava ustavni poredak BiH.

Naglasio je da ohrabruje SNSD i HDZ da bojkotuju predstojeće izbore, kako najavljuju, jer će izbora biti, a “bilo bi idealno da se oni više ne pojavljuju u institucijama i prave cirkus”.