Mijatović: Osmorka je od danas Sedmorka, od sutra krećemo u hitno formiranje Vlade FBiH

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, nakon današnje sjednice Predsjedništva ove stranke, komentirao je zaključke koje je stranka donijela prilikom obrade projekta Osmorke.

Mijatović je najavio da će predsjednik SDP-a Nermin Nikšić sutra dati izjavu nakon najavljenog sastanka s Osmorkom i kazao da je SDP danas održao prošireni kolegij pod Predsjedništvom.

Mijatović je rekao kako postoje dva važna zaključka kolegija Predsjedništva SDP-a koji se odnose na daljnje funkcioniranje unutar koalicije.

“Prvi zaključak je da smo od sutra ujutro dali nalog kantonalnim organizacijama da krenu u pregovore o formiranju vlasti sa svim političkim strankama, posebno u Unsko-sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu”, najavio je Mijatović.

Drugi zaključak Predsjedništva stranke je da će SDP od sutra započeti hitan proces formiranja Vlade Federacije BiH te da će značajno usporiti sve procese imenovanja na državnoj razini.

“Podržati ćemo imenovanja samo za one institucije nužne za funkcioniranje BiH. Što se nas tiče od danas Osmorka je Sedmorka, Za nove generacije više ne postoji”, oštro je poručio Mijatović.

Formiranje federalne vlade ostaje prioritet SDP-a, a potpredsjednik stranke kaže da nikad nije bilo stabilnije i da svi mogu biti sigurni da će dobiti Vladu FBiH.

O najavljenom sastanku sa partnerima sada već Sedmorke, rekao je:

“Mi sa SBiH i NES-om nismo u braku, ovo je razgovor političkih partner koji može biti u prvom ili krivom smjeru. Saniramo odnose u okviru postojeće koalicije, što se mene tiče davno smo trebali postati manji broj. ZNG za SDP više ne postoji”.

Delegacija SDP-a sutra bi trebala da se sastane s partnerima kako bi pokušali postići dogovor oko procesa formiranja vlasti na razini Federacije BiH i kantona, a najavljena je i promjena kursa stranačkog ponašanja.