MILADIN STANIĆ DIREKTNO U METU: “Dodik je krivac, njegova politika je proizvela Inzkovo pismo…”

Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini, protivi se ukidanju povelja Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i posthumno Momčilu Krajišniku, kako se traži u pismu visokog predstavnika BiH Valentina Inzka.

– Ti ljudi su svojim radom zaslužili priznanja, to je minimum za njihove zasluge. Šta će biti, teško je predvidjeti. Nije isključeno da skupštinska većina izglasa povlačenje, jer su oni pritjerani uz zid – kaže Stanić za “Srpskainfo”.

Međutim, Stanić tvrdi da je Inzkovo oštro pismo rezultat politike i odnosa Milorada Dodika prema visokom predstavniku.

– Suočen s nemogućnošću pozitivnih događaja, Dodiku je potreban bilo ko. To je bit. Bez ikakvog dogovora, Dodik je pozvao Inzka da prijedloge zakona preda na dnevni red Narodne skupštine, a to se nikada neće dogoditi. Mislim da je ovo nepromišljena politika. Ne može se više osvetiti svojim političkim suparnicima, ali osvećuje se srpskom narodu. Vidjeli ste koje je to nepoštovanje prema visokom predstavniku. Može se raspravljati s visokim predstavnikom, ali niko nema pravo da šalje poruku nepoštovanja i da ga naziva ovako ili onako – smatra Stanić.