Milan Radović: “Dejton je sveto slovo za RS, izlazak iz okvirnog sporazuma bilo bi opasno po RS”

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović danas je za N1 govorio o aktuelnim političkim temama i relacijama. Osvrnuo se i na posljednje izjave Milorada Dodika.

“Ja nisam pristalica toga da mi uopšte trebamo da se bavimo gospodinom Dodikom, ali tema koja je aktuelna je možda tako shvaćena. Gospodin Dodik je govorio o nekoj krajnjoj instanci da Dejtonski sporazum ne postoji”, kazao je.

“Nije to naša reakcija na ponašanje gospodina Dodika nego na to da je naša politika koncipirana tako da je Dejton sveto pismo i slovo za RS. Potpisom Dejtonskog sporazuma, uspostavljanjem Aneksa, nastala je RS. Mi smo željeli da ukažemo na to da izlazak iz okvira samog sporazuma može biti opasno prije svega i za RS“, dodao je Radović.

“Naravno ja sam pogledao i intervju gospodina Dodika gdje on negira da se uopšte spominjao Dejton 2, te da je želio da ukaže predsjedniku Erdoganu da se BiH ne nalazi na dobrom putu i da je potreban određen konsenzus”.

Da li je potreban medijator?

“U konačnici je ideja bila da one zemlje koje su članice PIC-a i potpisnice sporazuma utiču na svoje predstavnike; Turska, Srbija i Hrvatska da utiču na predstavnike naroda da se pokrene dijalog”, kazao je.

“Mislim da prije svega, vidjeli ste i gospodina Milanovića koji ne prihvata takvu vrstu medijacije, jer smatra se da PIC treba imati tu ulogu”.