MILAN TEGELTIJA FORMALNO PODNIO OSTAVKU: Zvanično više ne rukovodi VSTV-om

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Herecegovine (VSTVBiH) Milan Tegeltija dao je danas ostavku u nastavaku dvodnevnog sastanka ovog regulatornog tijela nakon što su članovi Vijeća izglasali zaključak koji ga na to obvezuje.

Konkretno, većina članova VSTV-a glasala je za zaključak “da će predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija danas podnijeti ostavku i da će Vijeće imenovati jednog člana VSTV-a koji će predstavljati instituciju dok se ne izabere novi član iz primarnih i okružnih sudova RS-a. čitav sastav mogao bi pristupiti izboru novog predsjedništva VSTV-a ».

Kao što je ranije najavio Sanela Gorušanović-Butigan, potpredsjednik VSTV-a Bosne i Hercegovine, iz rasprave su iskristalizirala tri moguća zaključka nakon Tegeltijine ostavke i nove proceduralne situacije, a uz prvi glasovali su i o dva druga zaključka.

Prema njenim riječima, drugi zaključak bio bi “da predsjednik podnese ostavku i danas započinje predsjedničke izbore”, a treći je režim predsjedničke ostavke danas, da bi ranije zakazao novi sastanak VSTV-a i uputio zahtjev Vrhovnom sudu RS-a izbor novog člana pred osnovnim i okružnim sudom”.

Nakon pismene ostavke Tegegeltija, odobrena je stanka kako bi se ostavka mogla evidentirati u Tajništvu VSTV-a i stupiti na snagu.