Milanović: BiH treba kandidatski status, kad je happy hour svi piju jeftinije, a ne samo jedan

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je govorio o današnjem summitu EU-Zapadni Balkan, kao i najavi dodjele kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Milanović je u podužem govoru rekao da je dobro što su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, ali isto treba dati i Bosni i Hercegovini.

“To je prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH daje status kandidata, samo status kandidata, kao čin povjerenja, nade. Vidimo da se tamo ne želi donijeti izborni zakon. Največi politički segment BiH to ne želi, uz pomoć dementora, onih likova iz Harryja Pottera, to su oni koji vam sišu energiju. Sad imamo priliku BiH dati palac gore – ‘budete jednog dana pregovorali’. Dug postupak, trajat će to. I računaš, to je to. Sad ne moraš blokirati Finsku i Švedsku, nego hajmo dati BiH status kandidata. Ko može biti protiv toga?”, rekao je Milanović.

Ipak, naglašava kako neki u EU godinama rade protiv Bosne i Hercegovine.

“Čak i da smo sami, imamo se pravo kao Hrvatska postaviti. Može Ukrajina? Ruše se svi kriteriji. Hajmo dati BiH najviše što možemo dati u ovome trenutku. Ko su ti koji su protiv? Njemačka diplomatija? Neka kažu. Godinama rade protiv BiH. Nisam slučajno spominjao dementore iz Harryja Pottera. BiH je zemlja koja je prepuštena sama sebi. I još moram slušati da sudjelujemo u komadanju BiH. Hrvatska je u ratu spasila BiH. Za nagradu čekali smo sto godina da uđemo u EU. Čije smo mi budale?”, govori Milanović, piše Index.hr.

Kaže da u Hrvatskoj ne postoji osjećaj za osvetu već za sređivanjem stvari u BiH.

“Previše je Hrvatska u 30 godina napravila, mučila se, trpila. U nama nema nikakve osvete za revanšem, nego naprosto za jednim sređivanjem stanja u BiH i da Bosna i Hercegovina postane članica Europske unije”, ističe prvi čovjek Hrvatske.

Objašnjava kako je Ukrajina dobila status kandidata na nečiji “mig”.

“Pustimo cilj. Kad je happy hour, svi piju jeftinije, ne može samo jedan. To su najveće države, to su pravila komunikacije za koja se mi pravimo da ne vidimo. Ko se sjetio Moldavije? Vjerojatno Rumunija. Modavija može, a BiH ne. I neš ti, status kandidata. To sve sve preko veze. Ovo je preko veze, ali nije bezveze. U redu je da se Ukrajini da status kandidata, ali što je s BiH?”, kaže Milanović.

Na kraju, Milanović je naglasio kako je situacija očajna i da od premijera Plenkovića ne očekuje ništa.

“Situacija je očajna. Koja je poruka Bosancima, da se ne uvrijede Hercegovci. Da moraju zaratiti da se obrati pažnja? Od Plenkovića ne očekujem ništa. Njegovo dosadašnje ponašanje pokazuje da ne treba očekivati ništa”, rekao je Zoran Milanović.

Prošli članakDodik prognozira raspad države? – Lider SNSD-a kaže da su od BiH svi digli ruke: Jednog dana neće postojati
Sljedeći članakNjemačka, Francuska i Nizozemska protiv kandidatskog statusa za BiH