Milanović će odlikovati jedinicu HVO-a koju je vodio ratni zločinac

U četvrtak, na godišnjicu Oluje, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dodijelit će odlikovanja jedinicama Hrvatskog vijeća obrane, i to onim jedinicama koje se dovode u vezu s ratnim zločinima, a jedno je rezervirano za jedinicu koju je vodio ratni zločinac.

Prema Večernjem listu, jedno priznanje namijenjeno je vojnoj policiji HVO-a, a drugo specijalnoj jedinici Ludvig Pavlović. Obje su djelovale u paradržavi Herceg-Bosni.

Na čelu Uprave vojne policije HVO-a bio je Valentin Ćorić, jedan od osuđenika Haaškog suda u predmetu Prlić i drugi. Osuđen je na 16 godina zatvora.

“Ćorić je do 10. novembra 1993. igrao ključnu ulogu u funkcionisanju mreže zatočeničkih centara HVO-a. Doprinio je držanju hiljada muslimana u zatočeništvu pod teškim uvjetima, tokom kojeg su ti ljudi premlaćivani, zlostavljani i ponižavani. Osim toga, usprkos alarmantnim informacijama koje je dobivao, Ćorić nije poduzeo ništa da bi spriječio da se zatočenici šalju na liniju fronta kako bi tamo radili, pri čemu su mnogi od njih ubijeni ili ranjeni”, stoji u presudi Haškog suda.

Berislav Pusić, još jedan dugogodišnji osuđenik u predmetu Prlić i drugi, također je služio u vojnoj policiji HVO-a. Tada je imenovan šefom Službe za razmjenu i Komisije za zatočeničke objekte, tijela kojima su povjerene odgovornosti u oblastima zatočenja i razmjene zarobljenika.