Milanović: Kojeg vraga Turci rade u BiH?… Srbija i Rusija nije isto!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović održao je press konferenciju na kojoj je govorio o ratu u Ukrajini, o stanju u hrvatskoj vojsci kao i o drugim temama.

– Stanje na zalihama je bijedno. Razina drugog svjetskog rata. Mi nemamo uopće protuooklopa. Sad se ide u neke nabave, dvije godine to nećemo vidjeti. Stanje nije dobro, nema protuoklopna uopće – rekao je.

Ponovio je da je on protiv slanja oružja u Ukrajinu.

– Ja sam protiv da se tamo šalje bilo kakvo ubojno sredstvo. To produljuje rat. Koji je cilj? Raspad Rusije, promjena vlasti? Govori se i o kidanju Rusije. Ovo je manično. Mi i Srbi smo se manje mrzili. Kod nas je bio puno strašniji rat nego u Ukrajini. Protiv toga sam da se šalju ubojna sredstva – rekao je Milanović, prenosi index.hr.

– Koji je cilj ovog rata? Rat protiv nuklearne sile koja ratuje u drugoj zemlji? Jel postoji konvencionalan način da se pobijedi takva zemlja?”, upitao je. “Tko plaća cijenu? Europa. Amerika plaća najmanje”, kaže.

– Rusi? Njima je ovo kao Mesiko, ili kao Kanada. Ovo je stvarno i opasno. Nisam ja Rusima dao Agrokor, nego Plenković. Ja sam davao državljanstvo Putinovim neprijateljima – rekao je spominjući Kasparova.

– Gledali smo kako netko provocira Rusiju da izbije ovaj rat. Nijedan američki tenk neće otići u godinu dana u Ukrajinu. Sve njemačke tenkove ćemo tamo poslat – rekao je.

Kazao je da se njemački tenkovi “neće bolje provesti tamo nego prošli put”.

– Poljska zastupnica govori da Rusiju treba raskomadati, a Rusija nije napala Poljsku ni neće, preslaba je – rekao je.

– Ovo je duboko nemoralno što radimo kao kolektivni Zapad. Njemački tenkovi će još homogenizirati Ruse. I Kinu. Moj je zadatak samo da se maknemo od toga, da ne budemo cirkuske pudlice. Bilo kakvo sudjelovanje u tome je smrtno opasno. Mislite da sam ja ruski čovjek? Jesam ja isporučio Rusima Agrokor? – rekao je.

O mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini u kojoj je odbijeno sudjelovanje Hrvatske rekao je:

– Kojeg vraga Turci rade u BiH? Od Hrvatske pudlice rade Borell, Mogherini i neki mediji – rekao je.

Hrvatska vojska neće biti dio misije u BiH

– Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nije isto? Da je to nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kak se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta – rekao je Milanović.

– Rusija je opasna zemlja. Ništa vi ne razumijete – nastavio je polemiku s novinarom. Uspoređujete mi Srbe, ove opančare koji su se tu pobunili sa svjetskom nuklearnom supersilom, rekao je.

– Sulude emocije i mržnja Europu vode u veliku opasnost. Ukrajinci patološki mrze Ruse, to je činjenica. Hrvati nisu toliko mrzili Srbe, koliko ovi tamo mrze Ruse. Putin i ti ljudi su do jučer bili kul. Ostvarivali su se na rangu najviše njemačke politike. Odjedom, to su najveći neprijatelji – kaže. “Njemački tenkovi u Rusiji? Sretno s tim, sretnom s tim”, dodao je.