Milanović: Ne vidim načina da se Dayton promijeni bez nasilja

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović večeras je gostovao u Dnevniku HTV-a, gdje je govorio o situaciji u vezi s koronavirusom, cijepljenjem, odsustvom na summitu u Bruxellesu i drugim pitanjima.

Milanović se osvrnuo i na situaciju u BiH i budućnost Daytonskog sporazuma.
– Dayton ne vidim način da se to promijeni takvo kakvo je bez nasilja. Ne mislim na rat. Mislim naprosto na mentalno i svako drugo nasilje koje u BiH, to svatko zna, nikada nije prolazilo.

Ne možete promijeniti bosanski sustav, bosanskohercegovački okvir bez volje naroda osnivača. To su Srbi koji su usvojili Republiku Srpsku, ne možete je otkazati. Mogu misliti što želim, prošlo je 25 godina. Postoje Srbi čiji predstavnici sve govore, ali imaju neka prava. Ima Hrvata – da, ima Hrvata, kao što postoje i Bosanci, ne možemo se praviti da oni ne postoje – oni su nezadovoljni u toj zemlji.

Je li to tajna? Ako to kažem, jesam li nacionalist ili šovinist? Sad je to problem za one koji se ne slažu sa mnom, bit će mi vrlo teško reći, iako će mi oni reći, već razgovaraju. Neka se ne uhvate da će se strateške odluke o bilo kojem pitanju donositi bez pristanka triju utemeljiteljskih naroda i da to neće biti srednji vijek i da bez njega nema građanske države. Dakle, još jednom kažem – civilizirana država je daleki san i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, a zatim parfem, rekao je Milanović.