Milanović o naoružavanju Srbije: To im ništa ne znači protiv Amerike

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u srijedu da je odluka Srbije da kupi kineski proturaketni odbrambeni sistem neshvatljiva i da je takvo oružje “košta, a ne čini razliku” i pozvao Srbiju da se “vrlo jasno” odluči gdje pripada.

“Ne znam tko će njih napasti. Njihov novac, njihove odluke, njihova stvar. Oni nisu članica NATO-a, to ne žele, ostali su bez patrona preko noći. To je jedno vrlo traumatično buđenje, jedan mamurluk vjerojatno i sad kupuju nekakve kineske sustave koji su vjerojatno kopije ruskih sustava, vjerojatno za klasu slabiji, ali mislim što će s tim, to je nerazumljivo”, rekao je Milanović novinarima u Rijeci.

Kineski proturaketni odbrambeni sistem nedavno je isporučen Srbiji, a Zapad strahuje da bi gomilanje oružja na zapadnom Balkanu usred rata u Ukrajini moglo ugroziti mir i stabilnost u regiji.

“Hrvatska ih neće napasti. Amerika ih neće napasti. Ako ih napadne, to im ničemu ne služi. Mogu srušiti opet dva aviona i biti ponosni na to, ali tako se ne dobivaju ratovi”, rekao je hrvatski predsjednik.

Dodao je da takvo oružje “košta, a ne čini razliku”.

“Rat je puno veća, krvavija i obuhvatnija stvar tako da mi nije jasno kakva je to politika. Ja ih ne osuđujem – gledam ih i čudim se”, rekao je.

Još 2020. američki dužnosnici upozorili su Beograd da ne kupuje proturaketne sisteme HQ-22, rekavši da će, ako Srbija zaista želi pristupiti EU i drugim zapadnim savezima, svoju vojnu tehnologiju morati uskladiti sa zapadnim standardima.

“Srbija se mora odlučiti, ali vrlo jasno gdje pripada”, rekao je Milanović, podsjetivši da je Srbija podržala izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava.

“Drago mi je ako je moj susjed progledao i ako će konačno biti pripadnik zapadne zajednice naroda i država”, rekao je hrvatski predsjednik, ali istaknuo da time “ne želi napakostiti Rusiji”.