Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je kritizirao Vladu Republike Hrvatske zbog kupnje oružja od Sjedinjenih Država.

Rekao je kako mu “nije jasno zašto Vladi treba toliko dugo da provede odluku” vezano uz ponudu vlade SAD-a za opremanje Hrvatske vojske borbenim vozilima pješaštva Bradley, prenosi Index.

– Nije jasno zašto vladi treba toliko vremena i sastanaka i brifinga da bi se provela odluka koja je na političkoj razini donesena, koja je operativno pripremana godinama. Dakle ne donijela, nego provela, ustvrdio je predsjednik Milanović na tiskovnoj konferenciji na temu modernizacije i opremanja Hrvatske kopnene vojske.

Milanović je kazao i da je opremanje Hrvatske vojske jedno od strateških pitanja za Hrvatsku. Podsjetio je da se mogućnost dobivanja američkih oklopnih vozila Bradley počela razmatrati 2017. godine na inicijativu tadašnjeg ministra odbrane Damira Krstičevića, te da je Hrvatska te kako je Hrvatska ta koja je pristupila SAD-u i tražila konkretnu ponudu od partnerske države.

Istaknuo je i kako je Vladinim programom za razdoblje 2020.-2024. predviđeno da opremanje HV-a vozilima Bradley bude završeno do kraja 2021. godine.

Preispitivanje američke ponude u zadnji tren nije dobro, ostavlja se dojam da nas Amerikanci žele nasanjkati, oni to nisu ni nudili, a to ni nije staro željezo. Dojam cijele priče je da nas žele nasamariti, nas koji smo njima došli, a ne oni nama.

Osvrnuo se i na situaciju u Bosni i Hercegovini.

– Hrvate u BiH se pokušava bezdušno prevariti. Onaj tko to radi mora shvatiti da ću mu ja biti najveći neprijatelj. Ja ću se tome suprotstaviti na sve moguće načine, osim vojni. Naprosto ne razumije ništa taj koji dolazi iz Berlina. To je pitanje koje se tiče nas, naše stražnjice, to je na 50 kilometara odavde a ne od Berlina ili Pariza. Nije moj posao da se dopadnem nekome, a pogotovo ne nekome u Bruxellesu, navodi Milanović.