Milanović pisao Plenkoviću: Vojsci RH se ne dopušta prisustvo u BiH

Ured predsjednika Republike objavio je u četvrtak pismo koje je Zoran Milanović uputio premijeru Andreju Plenkoviću 22. prosinca, opetovano predlažući sastanak radi rješavanja problema u području vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnosti, na koje do danas nije odgovoreno.

– Predsjednik Vlade RH ne samo da nije odgovorio na pismo Predsjednika Republike, nego nije pokazao ni interes za sastanak i razgovor ,čime izravno onemogućuje rješavanje problema u području vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnost te šteti usklađenom djelovanju hrvatske državne vlasti, ističu u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Vlade nije odgovorio niti na jedan od sedam dopisa

Podsjećaju da je Milanović u proteklih godinu dana uputio sedam dopisa Plenkoviću radi rješavanja problema u području vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnosti, “ali predsjednik Vlade RH nije odgovorio niti na jedan, odnosno nije pokazao ni najmanje interesa da se ti problemi počnu rješavati”.

Milanović u pismu poslanom Plenkoviću u prosincu piše da mu je, prema Ustavu, dužnost brinuti za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti u Hrvatskoj te ocjenjuje kako, “na žalost, hrvatska državna vlast, barem kada su u pitanju vanjska politika, obrana i nacionalna sigurnost, ne djeluje usklađeno niti se radi o redovitom stanju”.

Kao primjer naveo je da na području vanjske politike Vlada “povremeno preuzima određene inicijative i obveze bez našeg prethodnog razgovora i pokušaja zauzimanja zajedničkog stava, što je suprotno našoj ustavnoj obvezi da surađujemo u oblikovanju i provođenju vanjske politike”.

Dodao je da se “zbog izostanka komunikacije i dogovora” ne provodi rotacija niti popuna upražnjenih mjesta šefova diplomatskih i drugih predstavništava Hrvatske u inozemstvu te naveo da “zato na današnji dan imamo četiri prazna mjesta, dok je čak 45 šefova predstavništava na dužnosti duže od uobičajenog mandata od četiri godine, pri čemu su neki ušli i u osmu godinu mandata”.

Milanović u pismu napominje da u ovoj godini ističe uobičajeni mandat za još 36-ero šefova predstavništava, “pa će se broj onih koji obavljaju dužnost izvan uobičajenog mandata popeti na 81 od ukupno 88”.

Naveo je da se Hrvatskoj ne dopušta sudjelovanje u operaciji EURFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini, u kojoj sudjeluju čak i države koje nisu članice EU-a.

– Ovakvim pristupom tijela Europske unije tretiraju Republiku Hrvatsku, svoju punopravnu članicu, na neprihvatljiv način i tome se moramo suprotstaviti. Na žalost, po ovom su pitanju također izostale konzultacije i dogovor.

U pismu je upozorio i na loše stanje na području obrane, navodeći da je stanje ubojnih sredstava u pojedinim segmentima kritično i dovodi u pitanje obrambenu sposobnost Oružanih snaga RH.

– Na žalost, ne poduzima se ništa da bi se stanje popravilo. Zbog rata u Ukrajini situacija s nabavom potrebnih sredstava sada je još složenija, jer se rokovi dobave produžuju, a istovremeno postojećim sredstvima istječu resursi.

Hrvatska u doba ratne krize nema vojnog predstavnika pri NATO-u i EU-u

Upozorio je također da u Oružanim snagama RH nije popunjen cijeli niz zapovjednih mjesta, a posebno je istaknuo ono vojnog predstavnika pri NATO-u i EU-u, čime je Hrvatska “dovedena u situaciju da u doba velike ratne krize nema vojnog predstavnika pri NATO-u i EU-u već godinu dana”.

To dodatno slabi sposobnost Oružanih snaga RH, ocijenio je Milanović u pismu u kojem proziva Plenkovića jer još uvijek nije imenovan ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, čije je razrješenje Milanović inicirao.

– Odbili ste razrješenje do ‘imenovanja nove osobe’, međutim, do danas, Vaš ministar obrane nije predložio kandidata. Zbog Vašeg ignoriranja situacije u VSOA-i, nismo još ni započeli razgovor oko imenovanja novog ravnatelja, a ravnatelj u ostavci se zadržava na položaju bez obzira na njegovu odgovornost kao čelnika institucije”, stoji u pismu.

U njemu je Milanović istaknuo i da je premijeru višekratno pisao o svakoj od spomenutih tema, no nijednom nije dobio odgovor, ali je odlučio još jednom predložiti sastanak kako bi pokušali riješiti neke od gorućih problema, u cilju dobrobiti i boljitka Hrvatske te u potrebi ispunjavanja njihovih Ustavom propisanih obveza.

– Mi to, gospodine predsjedniče Vlade, prvenstveno dugujemo građanima koji su nas izabrali. Uvjeren sam da ćete se složiti kako je naša dužnost staviti osobne odnose po strani i ispuniti naše ustavne obveze u interesu Republike Hrvatske, napisao je Milanović Plenkoviću u pismu poslanom 22. prosinca.