Milanović: Schmidt je nelegalno došao u BiH, ali upliće se u sve

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na otkrivanju spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima. Nakon otkrivanja spomenika, Milanović je dao izjavu za medije.
Na upit novinara prokomentirao je govor saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića.

Plenkovićev glodavac

– Taj Plenkovićev glodavac koji je odjednom počeo nešto raditi za novac, to nije posao saborskih zastupnika, to treba ispitati, to je sumnjivo. Zašto se okomio na mene, nije mi to problem, ali doći u Sabor i reći da imaš pola kile kokaina, a nije uhapšen… Štiti ga imunitet, ali to je teško kazneno djelo.

Trebalo ga je privesti i optužiti za raspačavanje teških narkotika i ispitati okolnosto tog slučaja, ako je zaista imao kokain kod sebe. Ako nije – trebalo ga je u ludnicu strpati. A ništa se nije dogodilo.

Zekanovića, koji je sam priznao da je počinio kazneno djelo, hodao je po Saboru sa značajnijom dozom narkotika… Da sam bio tamo, možda bih se poslužio, ali nisam bio, bio sam u Rovišću. Zašto Zekanović nije priveden? Imunitet štiti od saobraćajke, HDZ-ovskog lopovluka, ali ovo je ozbiljno kazneno djelo. Njega treba u ludnicu stavit. Taj mali je lopov, o tome ćemo još razgovarati – rekao je Milanović.

O ministru vanjskih poslova

Nije poštedio ni ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana koji je rekao da se mora crvenjeti zbog Milanovićevih izjava.

– On je rumeni seoski đilkoš, nema se on zbog čega crveniti. Neka se crveni zbog kriminala i lopovluka u svojoj stranci. Zbog toga se crveni? Radosno hoda poljem pjesnik i citira Jesenjina, tko je rusofil, on ili ja? – pitao je Milanović.

Navodi da mu je švedska ministrica vanjskih poslova bila prijateljica.

– Znamo se sto godina. Sorry, ja sam hrvatski predsjednik. Plenković je jučer bio nejasan. Očekivao sam da kaže kako je predsjednik Republike ili potpuno poludio, ili je trebao reći da se u biti slažem sa mnom. Tipična kukavica, to su tipične udbaške smicalice. I onda je danas pustio Zekanovića, herojskog zeca, Rumenigea… – kazao je.

Komentirao je i stanje u BiH.

Visoki predstavnik upliće se u sve

– Znam što sam rekao. Hrvatska prva, ne Amerika. Mi smo predmet omalovažavanja, kako da kažem da imamo potrebe, da smo saveznici? Ili će Zapad natjerati Izetbegovića da se usvoji civilizirano rješenje u skladu s Daytonom koje će onemogućiti da se Hrvatima kradu glasovi ili će visoki predstavnik za BiH, čovjek koji je nelegalno ondje došao, nije ga izabralo Vijeće sigurnosti, ali upliće se u sve, a odjednom nema što reći o izbornom zakonu u BiH – neka on to napravi.

BiH nije moja izborna zona, ali to su hrvatski interesi i kad netko kaže da to treba odvojiti jedno od drugog, onda njega i slične treba odvojiti od hrvatskog naroda.

Plenković je član Pučke stranke, i neka mu kaže da to provede. Ja ću učiniti sve da se u Hrvatskom saboru pristup u NATO tim državama ne realizira – kazao je Milanović.

Navodi da nema ništa protiv Finske i Švedske koje žele u NATO već protiv onih koji nama mogu pomoći, ali to ne žele.

– Ali čim nama treba pomoći, nema ih. Prije toga ćemo mi učiniti sve da naši vitalni interesi dođu na red. Ako ne žele ući u NATO, onda ništa – kazao je Milanović i dodao da ga je prije tjedan dana trebao zvati finski kolega kako bi lobirao, no on je poziv odgodio.

– Ja ovo radim nerado, ali nemam izbora. Što zbog bezobrazluka i lopovluka pojedinih političkih elita u Sarajevu, kao i drskosti međunarodnih pregovarača, moram zaštititi ljude. Ako će me zbog toga proglasiti šovinistom – fućka mi se. Hrvatski narod je moj narod. Ovo je država u kojoj treba biti svima dobro – dodao je Milanović.