Milanović u Dodikovom stilu: “Možemo misliti šta hoćemo ali nećete slomiti Republiku Srpsku”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je u Splitu izjavio da Dejtonski sporazum nije propao ali se krši, te da on nije za novi Dejton već pridržavanje onog što je “zapisano”, prenosi Klix.

U komentaru prijedloga Milorada Dodika da predsjednici Srbije, Hrvatske i Turske sudjeluju u preogovorima kojim bi se stvorio novi politički dogovor on je kazao da Dejton nije propao.

“Dejtonski sporazum nije propao, krši se. Mislim da su namjere da se pridržavao Dejtona. Ja ne vjerujem da je to realna inicijativa, potrebno je da je svi prihvate. Čim neko kaže da ste zločinac, ja to ne mogu promijeniti. To je laž i loše za naše odnose”, rekao je Milanović.

Dodao je da protivljenje Kine i Rusije imenovanju Christiana Schmidta može “otupiti” međunarodne napore u BiH.

“Postoji Dejton i “paradejton” koji se pretvara u vrstu paradentoze jer nije usvojen na isti način. Davale su se velike ovlasti pojedincima, konkretno Visokom predstavniku. To se sve pokušava perpetuirati, međutim ušlo se u sukobe. Ja kad sam insistirao da se u završnoj izjavi NATO summita spomene Dejtonski sporazum, s druge strane je bila ideja da se ne spominje Dejton, nego relevantni međunarodni ugovori, u tom grmu leži zec. Kad kažete tako nešto neodređeno, tu se da uklopiti svašta. Vi nećete slomiti Republiku Srpsku, možemo misliti što god hoćemo, ne možemo osuditi cijeli narod, to je realnost. Nikakvi relevantni međunarodni ugovori, nego Dejton”, kazao je Milanović.

Također je da je obezvrijeđena osoba koja je trebala biti Visoki predstavnik i da trenutno imamo pat poziciju.

“S druge strane, ova dvojica iz Predsjedništva govore da je Hrvatska zločinačka država, toliko godina nakon rata. Kakav je to zalog, kako možeš normalno živjeti s takvim ljudima”, rekao je Milanović.