Milanović: U Evropi je nešto zajedničko u pogledu BiH, a to je neznanje

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji boravi u radnoj posjeti Republici Sloveniji, gdje je učestvovao na trilateralnom sastanku šefova država Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Hrvatske, osvrnuo se na svoj nedavni boravak u Bosni i Hercegovini.

Milanović je izjavio nakon sastanka kako je na današnjoj trilaterali htio upoznati kolege, austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena i slovenskog predsjednika Boruta Pahora, “sa problemima koji trenutno postoje u Bosni i Hercegovini, za hrvatski narod i njihovo pravo glasa”, prenosi portal Klix.

“U Evropi je nešto zajedničko u pogledu Bosne i Hercegovine, a to je vrlo slabo znanje ili veliko neznanje, kada su u pitanju ljudi ovog ranga. Slovenija i Austrija zbog svojih razloga i veza s Bosnom i Hercegovinom, njihovi čelni ljudi, znaju nešto više, ali ne znaju detalje. Iako se vrag krije u detalju, u ovom slučaju vrag se ne skriva u detalju, vrag je naprosto u cijelom tijelu i nije neizlječiv”, rekao je Milanović.

Dodao je da je pravo hrvatskih građana, pripadnika hrvatske etničke zajednice i jedne od triju konstitutivnih zajednica u BiH, da sami biraju svoje predstavnike, da to ne rade pripadnici drugih naroda, “jasno je samo po sebi”.

Naglasio je da se slažu “i u pogledu Zapadnog Balkana i oko Sjeverne Makedonije i Albanije”.

“Niko u Hrvatskoj ne dovodi pravo nekih nacija koje su mlade, nove, pa i po imenu, da se zovu tim imenom i da svoj jezik zovu kako ga hoće zvati, pa tako niko ne bi ni Sjevernoj Makedoniji to samorazumljivo, elementarno pravo trebao osporavati”, zaključio je hrvatski predsjednik, javila je Anadolija.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović posjetio je od 10. do 13. jula Vitez, Mostar, Tomislavgrad i Livno, u svojoj prvoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini na dužnosti predsjednika.

Trilateralni sastanak predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena, predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića održan je u Kostanjevici na Krki, u Sloveniji.