Milanović u Mostaru: BiH je postala posljednja rupa na svirali, u Evropi nema nikakvog interesa

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravio je danas u Mostaru u sklopu trodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini.

Milanović je posjet započeo odlaskom na Sveučilište gdje je upoznao rektora Zorana Tomića i prorektore. Nakon toga održao je predavanje studentima Sveučilišta u Mostaru.

U razgovoru s medijima, hrvatski predsjednik komentirao je svoje ranije izjave da ne želi posjetiti Sarajevo dok se “određene stvari” ne riješe i Željko Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda.

Danas je, nakon ovih izjava, također rekao da je Hrvatima ukradeno pravo da biraju svog člana predsjedništva.

– Dakle, ja moram da bih bio kozmpolita simpatizirati tuđi sekularni nacionalizam, ja nisam nacionalist i očekujem da to ne budu ni drugi. To je osnova osnova i upravo zbog toga dublje od toga ne ide, detalji Izbornog zakona me ne zanimaju. Treba li ga mijenjati ne znam, zašto? Zato što je ovo što treba napraviti prema Ustavu BiH. Prvih deset godina nikome nije palo na pamet da Hrvatima biraju člana predsjedništva, a onda se neko pametan toga dosjetio, kazao je predsjednik Hrvatske.

Primijetio je da je važno da Hrvati poštuju izvorni Dayton i konstitutivne narode jer su oni jedan od članova potpisnika

– U svakoj međunarodnoj instituciji u kojoj se bude donosio neki dokument o BiH, tražit ću i inzistirati ću da se uvijek sponene referenca, poveznica na okvirni sporazum Dejton Paris, ne i drugi međunarodni sporazumi. Ne da se Hrvati spominju samo kada zajedno sa Bošnjacima podržavaju članstvo u NATO-u, a Srbi ne. Odjednom postoje Srbi, Hrvati i Bošnjaci”, zaključuje.

Dodao je da nije imao ambiciju suditi na sastanku triju nacija u Zagrebu, jer bi trebao biti pristran i zastupati hrvatske interese, niti je imao povjerenja da takvo što organizira.

– Kao hrvatski predsjednik nemam izbora, nego da se ‘guram’ po NATO-u i Briselu. Nikad kao predsjednik nisam uložio veto. Prvi put sam ga uložio na samitu NATO-a. Problem je što za BiH u Evropi nema nikakvog interesa, postala je predzadnja rupa na svirali i kad nema mačaka koje riču miševi kolo vode. Njemačka kancelarka o stvarima u BiH nema pojma. Ona ne zna ko je Dodik, ko je treći član Predsjedništva BiH”, naglašava Milanović.

Obraćanje je završio porukom da je njihovo strpljenje veliko ali nije bezgranično i da u ovome niko ne treba prepoznati trunku prijetnje.

“Kada vam kažu da ste nacionalist pozovite se na mene, ja sam do jučer bio ‘Crveni Zoka’, a sada sam nacionalist po njihovim pričama”, zaključio je Milanović.