Miletić: Tužilaštvo je već protiv Dodika trebalo da pokrene istražne radnje

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Zlatko Miletić, osvrnuo se na najavu pokretanja kaznenog postupka protiv generala Republike Hrvatske od strane Tužilaštva BiH, rekavši da ne vidi razlog da se oko toga posebno uzbuđuju političari.

“Tužiteljstvo BiH, smatram, nisu ni stvarno ni mjesno nadležni za taj predmet, s obzirom da se ta akcija izvodila na području Hrvatske. Tužiteljstvo BiH ukoliko je došlo do saznanja da su i tom prilikom počinjena kaznena djela, kad su u pitanju ratni zločini, ono ima pravo sa aspekta međunarodne krivične pravne pomoći taj predmet ili dio tih predmeta dostaviti Tužiteljstvu Republike Hrvatske, a ono će u konačnici donijeti odluku”, kazao je Miletić.

Komentirajući reakcije političara, rekao je da je Plenković u tim izjavama bio umjereniji od Milanovića.

“Zašto to radi Milanović, ne znam. Njegova retorika je krajnje desničarska. Posebnu pažnju privlači da on sve radi suprotno odnosa BiH, i narušava ih”, istaknuo je.

Govoreći o “Inzkovom zakonu” kazao je da političari iz Republike Srpske uključujući i opoziciju, vrlo su licemjerni, po pitanju tog zakona.

“Inzko ništa 12 godina osim tog zakona nije radio u BiH. Suština te priče je da oni tvrde da domaće institucije nisu imale priliku da riješe to pitanje. To nije tačno. Inicijativa je u najmanje dva navrata u zadnjih godinu i po dana bila u Domu naroda. Oni su je glat odbili, što znači da ljudi neće da razgovaraju o tome. Oni pokušavaju da taj zakon spinuju na način da je neko rekao da je Republika Srpska genocidna, da je srpski narod genocidan itd. Da će se ukinuti Republika Srpska i šta sve ne. To su sve neistine”, kazao je naš sugovornik.

Plaćenost tužitelja
Naveo je da je osnovni problem ove zemlje kriminal, a ne nacionalizam.

“Jer da su državne institucije i Tužiteljstvo radili svoj posao, oni bi do sad davno bili u zatvoru i ne bismo slušali zveckanje oružjem i njihove prijetnje ratom, već bi bili tamo gdje im je mjesto”, kazao je.

Istaknuo je da su tužitelji BiH bolje plaćeni od državnih parlamentaraca.

“Već dvije godine od glavne tužiteljice čekam odgovor. Tražio sam spisak da nam dostavi za tu kalendarsku godinu – koliko je ko od njih obradio predmeta. Imam informacije da od dana formiranja Tužiteljstva, imate tužitelja koji rade skoro 20 godina, a da nikad nisu uradili ništa, za razliku od nekih drugih koji su preopterećeni i 15 predmeta urade godišnje. Zamislite koja je to razlika u samom Tužiteljstvu”, zaključio je Miletić.