Milo Đukanović: Prerano smo vjerovali da je zla ideologija sahranjena sa Srebrenicom, ali prerano smo se obradovali!

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je danas u Potočarima, gdje je prisustvovao sahrani i komemoraciji 19 žrtava genocida u Srebrenici, da je nastupilo pravo vrijeme za restauraciju retrogradne politike s početka 1990-ih.

Komentirajući izjave zvaničnika iz Srbije koji su poručili Crnoj Gori da im neće zaboraviti usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini te zemlje, kao i izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da se prazni tabuti spuštaju u kabure na mezarju u Potočarima, Đukanović je upozorio da su takve politike dovele sve narode do strašnih tragedija.

– Kulminacija tih zločina dogodila se upravo u Srebrenici. Svi smo vjerovali, očigledno prerano, da su te ideje i ideologije sahranjene u nesreći Srebrenice i drugim nesrećama na prostoru bivše Jugoslavije. Nažalost, pokazalo se da smo se prerano obradovali – dodao je Đukanović.

Smatra da će i dalje trajati borba za usvajanje i poštovanje civilizacijskih vrijednosti u ovom regionu i za ostvarivanje evropske perspektive svake od država.

Stoga, kaže, ne treba pridavati poseban značaj tim nerazboritim, neracionalnim i nerazumnim političkim porukama spram ovog tragičnog događaja, umjesto toga kazao je da je došao u Potočare da bi se poklonio žrtavama i izrazio suosjećanje s porodicama.

Izrazio je uvjerenje da se bez pune istine i pravde ne može napraviti ni milimetar naprijed u obnovi povjerenja što je preduvjet za postizanje stabilnosti i evropske perspektive.

– Te retrogradne politike ponovo su digle glavu, ali to nije više samo balkanski fenomen, one su podigle glavu i u drugim zemljama Evrope. Politike nacionalizma i fašisoidne ideje su ponovo na sceni. Ukoliko ne budemo pravovremeno uspostavili jasan, demokratski politički front u odnosu na te ideje prijeti nam opasnost da će se greške ponoviti – mišljenja je Đukanović.

Upravo ovakvi događaji, kaže Đukanović, trebaju biti nauka za osnaživanje u tom uvjerenju kako je potrebno izgraditi front otpora prema retrogradnim idejama te sačuvati evropsku perspektivu, stabilnost i prosperitet i za Bosnu i Hercegovinu i sva društva na Balkanu.