Milorad Dodik: Oni kojima smo dali slobodu – optužuju nas za genocid

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovno je negirao genocid u Srebrenici. Kazao je da oni koji usvoje rezolucije, deklaracije i zakone o zabrani negiranja genocida u Srebrenici to sigurno ne bi trebali činiti “da se genocid i dogodio”. Ukazao je na potrebu da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović “pere savjest kada mu ne ide na unutrašnjem i spoljnom planu tako što će satanizovati Srbe”.

“Ako je nešto činjenica onda se ne treba i ne može negirati. Ali očito to nije činjenično, pa se onda traže rezolucije, deklaracije, donose zakoni… Pokušavaju da to ovjekovječe kao svoju istinu. Mi to nikada nećemo i ne smijemo dati”, rekao je Milorad Dodik za Televiziju “Pink”, uprkos presudama međunarodnih sudova koji su presudili da se genocid u Srebrenici dogodio.

Smatrao je da se Skupština Crne Gore “miješala u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine nepromišljenom odlukom da usvoji rezoluciju o Srebrenici”, ne baveći se zločinima počinjenim na teritoriji same Crne Gore.

Milorad Dodik: Đukanovićevo pranje savjesti

“To nije događaj koji se desio na prostoru Crne Gore. Treba pomenuti da su Đukanović i njegova svita u tom periodu bili logistička baza za mnoge operacije koje su se dešavale i na prostoru BiH. I da je njegova potreba da pere savjest kada mu ne ide na unutrašnjem i spoljnom planu tako što će satanizovati Srbe”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su za njega neuporedive priče o Srebrenici, gdje se “nije dogodio genocid”, sa onim što se dogodilo Srbima u Jasenovcu i ostalim stratištima u Drugom svjetskom ratu, a gdje genocid nikada nije proglašen.

“Sada imamo situaciju da oni koji su činili nad srpskim narodom sada pokušavaju da mu imputiraju upravo tu kategoriju i da nakon toga, naravno, satanizuju cijeli srpski narod. Za mene je neuporedivo upoređivati u bilo kojoj korelaciji Srebrenicu i Jasenovac. Pogotovo imajući u vidu činjenicu da je međunarodna komisija, gdje su bili veoma eminentni stručnjaci, utvrdila da riječ genocid ne može ići ispred događaja u Srebrenici. Jer ne postoji nijedna kvalifakacija koja se traži”, rekao je Dodik.

Naglasio je da je u u pozadini Rezolucije koju je usvojio parlament u Podgorici, sinkronizirana je dugotrajna akcija protiv Srba. Istaknuo je da je historija Srba takva da “ti narativi neće promijeniti”.

“Oni koji su jedno vrijeme živjeli sa nama ili onima kojima smo mi davali slobodu u Prvom svjetskom ratu, naivno vjerujući da će oni to dijeliti sa nama, krajem prošlog vijeka su krenuli da se na najsramniji način obračunaju sa nama, satanizujući nas u pokušaju da nas optuže za priču o navodnom genocidu”, rekao je član Predsjedništva BiH.