Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istaknuo je kako u potpunosti podržava teritorijalni integritet i cjelovitost Narodne Republike Kine kao i “sve akcije koje ona preduzima na očuvanju svog suvereniteta”.

Dodik je naglasio da se Ministarstvo inostranih poslova BiH nije moglo pridružiti zajedničkoj izjavi pojedinih zemalja u vezi sa stanjem ljuskih prava u Kine s obzirom da nije dobilo stav Predsjedništva BiH. Naglasio je da takav potez MIP-a nije u skladu sa Ustavom i zakonima, prenosi Srna.

“Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost u vezi sa pridruživanjem BiH izjavi o navodnom kršenju ljudskih prava u Kini. Unilateralni potezi Ministarstva inostranih poslova, koji nisu ništa drugo do miješanje u unutrašnja pitanja Kine, nedopustivi su, neprihvatljivi i za posljedicu imaju ozbiljno narušavanje dobrih i prijateljskih odnosa sa NR Kinom”, poručio je Milorad Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naveo da je podrška “dezintegraciji Kine dok se štiti integritet BiH ilustracija neozbiljnosti i licemjernog ponašanja bošnjačkih ministara među kojima prednjači Bisera Turković”, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

“U narednim danima lično ću informisati kineskog predsjednika Xi Jinpinga da stavovi Bisere Turković i ambasadora BiH u Ženevi ne odražavaju stav Predsjedništva niti BiH. Stav sa kojim je Turković izašla na međunarodnoj političkoj pozornici je njen i stav SDA koja se predstavlja kao zaštitnik muslimana. Srbi iz Republike Srpske su opredijeljeni za jačanje prijateljskih odnosa sa kineskim narodom”, poručio je Milorad Dodik.