MILORAD DODIK POTOPLJEN DO DNA: O ikoni se očitovalo Ministarstvo kulture Ukrajine, TRAŽIT ĆE ODGOVORNOST

Pečat koji se nalazi na ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uručio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, indicira da je ikona zaista vlasništvo Ukrajine. To je saopćilo ukrajinsko Ministarstvo kulture na čelu s ministrom Oleksanderom Tkačenkom.

Kao što je navedeno, ovo je pečat Regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalnog vlasništva i prirode u Odesi, koja je osnovana 1926. godine u Povijesnom i aerhološkom muzeju ovog grada.

To je potvrdila zamjenica ministra Svetlana Fomenko.

“Između 1926. i 1930. utvrdili smo da je komisija sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima za koje je bila odgovorna i pod zaštitom države.” Činjenica je da pečat regionalne komisije na ikoni ukazuje da je ikona vlasništvo države Ukrajine “, rekao je Fomenko.

Ministarstvo priprema istraživanje za Odeski državni arhiv, Odeski arheološki muzej, Nacionalni povijesni muzej Ukrajine i druge muzejske institucije kako bi prikupilo arhivsku građu o aktivnostima regionalnog povjerenstva, podatke o njegovim kulturnim vrijednostima i jasnu identifikaciju ikone.

Ministarstvo također priprema niz pisama policijskim službama, Službi sigurnosti Ukrajine, Državnoj policiji i Službi sigurnosti Ukrajine, tražeći mjere iz svoje nadležnosti. Potrebno je utvrditi lanac kretanja i vrijeme pomicanja ove ikone s teritorija Ukrajine i njenog ulaska na teritorij Bosne i Hercegovine.

Ukrajina i Bosna i Hercegovina potpisnice su Konvencije o mjerama zabrane i sprečavanja neovlaštenog uvoza, izvoza i prijenosa vlasništva nad kulturnim dobrima. Konvencija zahtijeva od stranaka da zabrane uvoz kulturnih dobara ukradenih iz muzeja ili vjerskog ili svjetovnog povijesnog spomenika te da na zahtjev druge države stranke poduzmu odgovarajuće korake za identificiranje i vraćanje svih takvih kulturnih dobara, podsjeća Ukrajina.

Ukrajina također traži objašnjenje od naših institucija, a izjava ukrajinskog veleposlanstva Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine otkrila je da se radi o 300 godina staroj ukrajinskoj ikoni iz Luganska. Na poleđini ikone nalazi se pečat Ukrajinskog narodnog odbora za kulturu iz 1920. Ukrajinsko veleposlanstvo traži informacije o tome kako je ikona došla do Bosne i Hercegovine.

Također treba podsjetiti da je rusko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo da će doniranu ikonu vratiti u Bosnu, vjerojatno ukradenu u okupiranom Lugansku.