Ministar odbrane BiH Helez: “Svaki pokušaj otcjepljenja bilo kojeg dijela države BiH naići na brutalan odgovor”

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Vlada SAD spremna je da podrži jačanje državnih institucija BiH, prije svega Oružanih snaga BiH kroz niz novih projekata koji podrazumijevaju opremanje OS BiH, poruka je nakon sastanaka sa administracijom u Washingtonu.

Osim toga, Vlada SAD-a i Pentagon razmatraju sve opcije vezane za jačanje potpore Bosni i Hercegovini, posebice u provedbi reformi u oblasti pravosuđa i vladavine prava, navodi se u priopćenju iz Kabineta ministra Heleza.

Zukan Helez, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar obrane BiH, gostujući na Al Jazeeri kazao je da se sastao s visokim dužnosnicima Bijele kuće, Pentagona i State Departmenta.

“Ono što sam se ja pozitivno iznenadio koliko ljudi koji su u vrhu američke administracije poznaju situaciju u Bosni i Hercegovini,” kaže Helez.

“Vole našu državu Bosnu i Hercegovinu i spremni su da pomognu. Čini se da ćemo ovom posjetom proširiti i produbiti saradnju sa SAD-om i želim jasno da kažem da su Sjedinjene Američke Države naš ključni spoljnopolitički saveznik.”

Govoreći o inicijativi da se u BiH poveća prisutnost američkih snaga, Helez kaže da je to njegova ideja zbog prijetnji otcjepljenja.

“Vrlo jasno želim da kažem da će svaki pokušaj otcjepljenja bilo kojeg dijela države BiH naići na brutalan odgovor. I zato ja molim sve one neodgovorne političare koji stalno potenciraju, ne znam iz kojih razloga, da će napraviti neko otcjepljenje, da rade na tome, da su spremni, i tako dalje – da to ne rade. Najveću štetu nanose sebi i “onom narodu kojeg predstavljaju”,” poručuje Helez i dodaje da mu nije jasno “otkud sad ta priča da se pokuša praviti probleme”.

“To nije neka sitnica, ako kažete da ćete se vi odvojiti od BiH, to svako živ u BiH zna da ne može proći bez sukoba. I zato molim te neodgovorne političare da se urazume. I to je moja reakcija na njihovu akciju – da pozovem američke oružane snage da jednom jedinicom budu prisutni u BiH, sve do onog momenta dok ne budemo članica NATO saveza,” poručuje Helez.

Dodaje da o konkretnim stvarima po tom pitanju nije razgovarano, ali i da Amerikanci pomno prate dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Kaže i da “ukoliko Oružane snage BiH imaju adekvatnu opremu i naoružanje da sami garantuju mir na prostoru BiH, nama ne bi trebao niko od saveznika da nam pomaže.”