MINISTAR PODŽIĆ POTRESEN: “Ono je sramota za BiH, EU i međunarodnu zajednicu. Definitivno je na pomolu katastrofa” (VIDEO)

Ministar obrane BiH Sifet Podžić govorio je danas za N1 o aktualnom pitanju migrantske krize i drugim pitanjima na bh. političkoj sceni.

“Čini mi se, nažalost, nikada nismo ni uspostavili kontrolu. Ono što sam gore vidio je tuga, jad i čemer. To je vrlo teška i vrlo složena situacija. Razumijem građane USK, oni najduže podnose teret ove krize, ali kao čovjek i ljudsko biće pogledaš u kavkim uslovima žive ljudi – to je sramota za BiH, EU i međunarodnu zajednicu. Odlučili smo otići na teren i vidjeti ko bi mogao pomoći i spriječiti katastrofu. Katastrofa je definitivno na pomolu”.

“Nakon svih ovih poteškoća, moj kolega Cikotić pokušao je to riješiti s Birom, Bradinom itd. kad to nije uspjelo, stigao je prijedlog za postavljanje privremenog kampa Lipa dok se ne uspostavi stalni centar.”

Dodaje da situacija ukazuje da u BiH postoji samo jedan odnos, relacija.

“Pokazalo se da je jedini lanac koji djeluje u BiH Predsjedništvo – Ministarstvo obrane – vojska.”

“Predsjedništvo je donijelo odluku o postavljanju šatora, a mi smo ga postavili u roku od 24 sata, iako je bila nova godina. Prvo, spasiti pojavu humanitarne krize, drugo, spasiti lice države jer je situacija zabrinjavajuća.