Ministar vanjskih poslova Mađarske: Podržavamo da isključivo Hrvati biraju člana Predsjedništva BiH

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto istaknuo je danas u Zagrebu kako Mađarska podržava hrvatski stav da člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda trebaju birati samo Hrvati.

Ocijenio je da za stabilnost Bosne i Hercegovine treba poštivati ​​volju svih konstitutivnih  naroda i u tom kontekstu Mađarska ne podržava “političku hajku ni sankcije” protiv člana Predsjedništva Milorada Dodika.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je ranije ove sedmice rekao da Hrvatski sabor ne bi trebao ratificirati finsko i švedsko pristupanje NATO-u dok se ne promjeni izborni zakon u Bosni i Hercegovini na način koji bi onemogućio da Bošnjaci biraju člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i delegate u domovima naroda.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako Hrvatska podržava potencijalno članstvo Finske i Švedske u NATO-u te se nada da će to ojačati hrvatsku sigurnost i odbranu.

“Mislimo da će članstvo Finske i Švedske u NATO-u samo ojačati našu sigurnost i našu odbranu”, kazao je Grlić Radman nakon razgovora sa Szijjartom, dodavši kako o tome isti stav imaju sve članice NATO-a.

Istaknuvši da su ga prije dva dana pozvali finski ministar vanjskih poslova, a jučer, 27. aprila, švedski kolega, Grlić Radman im je rekao da “njihovu buduću aplikaciju kao važan doprinos sigurnosti transatlantskog prostora”. Za njega je Hrvatska pristupanjem NATO-u prihvatila i politiku otvorenih vrata koja podrazumijeva da sve zemlje koje su ispunile standarde mogu ući u ovaj vojni savez.

Szijjarto je napomenuo da Finska i Švedska još nisu podnijele zahtjev za članstvom u NATO-u, ali će se Mađarska “svakako pozitivno odnositi prema tom pitanju” ako podnesu zahtjev. Osvrnuo se i na energetsku situaciju u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, a istakao je da “opskrba energentima nije filozofsko, nego fizičko pitanje” te da će Mađarska plaćati ruski plin “na način da stigne u Mađarsku”.