Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava: Ambasador BiH u Rusiji nam se od sinoć nije javio! Tražimo hitnu reakciju tužilaštva

Nakon što je Ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji Željko Samardžija sinoć iz Moskve stigao u Sarajevo spornu ikonu nije predao ni Predsjedništvu Bosne i Hercegovine ni Ministarstvu vanjskih poslova Bosne Hercegovine. Povodom tog čina ministarstvo je zatražilo hitan odgovor od tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju za “Oslobođenje” potvrdio je Denis Hadžović, šef kabineta Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova naše zemlje.

Kako je rekao, od sinoć nisu mogli stupiti u kontakt s ambasadorom Samardžijom jer ih, kako kaže, ne zove.

– Ikona nije došla u sjedište, što je uobičajeni postupak. Zatražili smo od tužiteljstva da se uključi u proces kako bismo mogli odgovoriti zemljama koje su zainteresirane. To je vrlo dragocjena ikona. Prije svega moramo obavijestiti ukrajinsku vladu. To je sve čudno, jer Samardžija je iskusni i karijerni diplomat koji je upoznat s postupcima. Ali neću nagađati, jer nismo mogli stupiti u kontakt s veleposlanikom od sinoć. Nismo mogli čuti njegovu verziju – rekao je Hadžović.