Ministrica Turković: Vakcina koju nam donira Srbija proizvedena je u Indiji!

Vakcine koje će danas lično u Sarajevo dostaviti, odnosno donirati, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, Federaciji Bosne i Hercegovine, proizvedene su u Indiji, potvrdila je danas ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković. Kako je od ranije poznato Srbija je najavila kako će Federaciji BiH donirati 5 000 vakcina. Riječ je o vakcini Covishield, koja se proizvodi po licenci AstraZenece, ali – u Indiji.

– Radi se o vakcini Covishield koja se po licenci AstraZenece proizvodi u Indiji. Koliko ja znam, ova indijska vakcina nema dozvolu za upotrebu u Evropi, za razliku od vakcine AstraZeneca koja je proizvedena u EU – kazala nam je Turković.

“Ne znam kako će naše nadležne agencije sad reagirati”, govori nam Turković, ističući da vakcina Covishield nema upotrebno dozvolu ni u Bosni i Hercegovini.

Ministrica je pojasnila i da ta vakcina mora dobiti dozvolu za upotrebu državnih organa Bosne i Hercegovine.

– Na telefonskoj sjednici Vijeća ministara jasno sam postavila uvjet da nadležna tijelo mora verifikovati ovu vakcinu, odnosno dati dozvolu za upotrebu. Znači, neophodno je da se Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odredi o ovoj vakcini – kaže Turković.

Vučić je najavio kako će u narednim danima dostaviti još jednu pošiljku od 5 000 vakcina.