Mioković zahtjeva da VSTV nadzire proces koji vlasti RS-a vode protiv imama Mahića

Dragan Mioković, predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, uputio je zahtjev predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Halilu Lagumdžiju u kojem traži da VSTV uključi u praćenje i nadzor postupanja Okružnog javnog tužilaštva Prijedor po predmetu Amira Mahića, imama iz Kozarca.

Mioković povodom svog zahtjeva navodi:

– Ovakvo postupanje prijedorskog tužilaštva i policije, posebno u kontekstu krivično pravnog progona vjerskog službenika zbog riječi izgovorene u bogomolji, zatim pozivanja i saslušavanja svjedoka koji su u džamiji samo slušali vjersko predavanje, izazvalo je jak osjećaj uznemirenosti i nesigurnosti velikog broja bošnjačkih povratnika u Kozarac.

Zato je važno da VSTV demonstracijom nadležnosti, u kontekstu nadzora nad realizacijom navedenog slučaja, vrati povjerenje u institucije Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Naše stranke.

Podsjetmo, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) u BiH iz Kozarca Amir ef. Mahić prijavljen je Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor te ukoliko bude dokazana krivica Mahića, za to mu prijeti novčana ili zatvorska kazna do tri godine.

Mahić je došao u fokus interesovanja domaće javnosti u proteklih nekoliko sedmica zbog svojih komentara o Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i Svetom Savi.