MIRKO ŠAROVIĆ O NOVOM VISOKOM PREDSTAVNIKU: “Teško će nam biti sa Schmidtom, a i njemu s nama”

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da će, ako visoki predstavnik u BiH traži rješenja kroz nova nametanja, to postati simpvrat u kojem će svi biti na gubitku.

“Christianu Schmidtu je Valentin Inzko ostavio teško nasljeđe donoseći odluku koja je podijelila političku javnost, ali i cjelokuno društvo BiH. Možda je to Inzko uradio i zbog svoje lične biografije, ali ovome čovjeku, kao i svima nama, ostavio je veliki teret. Teško će mu biti sa nama, a i nama će biti teško sa njim”, ocijenio je Šarović.

Smatra da je iz prvih govora jasno da će dijalog biti sredstvo njegove realizacije, te da su razgovor i dijalog upravo ono na čemu srpski predstavnici inzistiraju kao rješenje krize, saopćeno je iz SDS-a.

Pozdravljajući Schmidtovu odluku da traži kompromis, Šarović je rekao da neće biti napretka dok se lokalne vlasti ne dogovore oko velikih pitanja.

“Niti jedan visoki predstavnik ne može donositi takve velike odluke, već to moramo mi sami. Vjerujem da će se Schmidt, kao sjajan diplomata i kao neko ko zna da nije dobio podršku Vijeća sigurnosti za izbor, odlučiti za put kompromisa”, rekao je Šarović.

Liderima stranaka iz Republike Srpske rekao je da moraju mudro voditi proces.

“Smatram da mi kao predstavnici iz Republike Srpske treba da imamo inicijative, vodeći računa o našim interesima, kako prebroditi ovu krizu. Dijalog bez pobjednika je jedino rješenje ove krize”, zaključio je Šarović.