MIRKO ŠAROVIĆ OTVORENO:”Vlast RS-a se bukvalno ruši pod teretom krize, DODIK POSLUŽIO ZA ISMIJAVANJE…”

Sumirajući prošlu godinu, Šarović vjeruje da je njezin kraj obilježen slučajem “Ikona”.

Vlada se doslovno urušava pod teretom krize koja je prije svega ekonomski odgovorna, ali oni se bore za opstanak i preživljavanje”. Ovo je izjava predsjednika Srpske demokratske stranke Mirka Šarovića u novogodišnjem intervjuu.

“SDS je najavio da će uspostaviti cjelovit i jasan ekonomski program za vođenje Republike Srpske i njenih građana kroz oporavak, razvoj i oživljavanje cijele zemlje.” Bit će nam važnan adut kada budemo mijenjali vladu, zajedno s našim partnerima i vjerujem da na to nećemo morati dugo čekati”, rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, ono što je za sada sigurno je činjenica da se vladajuća, dvotrećinska većina u NSRS sa 57 poslanika smanjila na “zabrinjavajućih” 45 poslanika.

“Dalje osipanje većine je jedini izvijestan i neminovan proces, a kritičan trenutak za nju je veoma blizu. Kako dalje – biće predmet skorih razgovora u opoziciji”, kazao je Šarović u intervjuu za portal Skener.info.

Ovaj skandalozni događaj, za razliku od većine drugih skandala, ima šire međunarodne razmjere, jer je u njega uključen ministar vanjskih poslova jedne od najmoćnijih svjetskih država, uključujući Interpol i Ukrajinu, traže ovu ikonu kao dio svog kulturnog blaga.”

Šarović je rekao: „U regiji je ovaj događaj, čiji je glavni akter predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poslužio ismijavanju samih aktera, ali i cijele države, kao njihov kredibilitet i ugled dodatno uništeni”.

Smatra da slučaj “Ikona” predstavlja daljnju ozbiljnu opasnost za krhku vladu u Bosni i Hercegovini i njezin opstanak, te ne isključuje mogućnost pokretanja istrage tužilaštva.
Prema njegovim riječima, neki će ljudi željno željeti da se slučaj zataška i padne u zaborav, kao i mnogi drugi.

Prema njegovom mišljenju, takav događaj prošle godine bio je i vlastito Dodikovo priznanje u Narodnoj skupšiti da je vlada Republike Srpske ilegalno prisluškivala delegate najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, kao i prijetnjama Banjalučanima da će im uzvratiti jer su dobrovoljno glasali na lokalnim izborima.

“Sve je to bacilo sjenu na cijelu vladu u Republici Srpskoj i potkopalo ionako narušeni ugled i ugled, uglavnom ugleda člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske”