Mladen Bosić: “Dodik želi postati lider svih Srba, Vučić ga drži na oku jer zna

“Apsolutno sam uvjeren da Vučić vrlo dobro zna prirodu Dodika i mora se brinuti o njemu. Dovoljan je da se prisjetimo Dodikovog odnosa prema srpskim čelnicima koji ga podržavaju i nije teško doći do zaključka”. izjavio je Mladen Bosić, visoki dužnosnik SDS-a, o novonastaloj situaciji na relaciji Dodik – Vučić.

Govoreći o odnosima službenog Beograda i Banjaluke u svjetlu najnovije Dodikove izjave da je pretekao sve predsjednike u Srbiji, bivši šef SDS-a Mladen Bosić podsjetio je za BN da je Slobodan Milošević politički Dodikov otac i da je svojom odlukom došao na vlast.

“Zauzvrat, Dodik mu je okrenuo leđa u najtežim vremenima i aktivno sudjelovao u njegovom svrgavanju s vlasti. Preporučujem Vučiću da pročita otvoreno pismo koje je Dodik od tada poslao Miloševiću. Vjerujem da će i njemu napisati slično pismo ako mu se pruži prilika”, kaže Bosić.

Podsjeća i da je Vojislav Koštunica u početku imao plah stav prema Dodiku, prepoznajući njegov odnos sa Zapadom i ulogu koju je imao u bombardiranju Srbije 1999. godine, ali najviše mu je pomoglo kad je 2006. došao na vlast kupnjom Telekoma RS.

“Ovaj novac omogućio je Dodiku konsolidaciju vlasti, ali mnogi su se ljudi obogatili iz njegovog susjedstva kriminalnim skandalima poput izgradnje zgrade Vlade u Banja Luci. Kad je Koštunica napustio vlast, Dodik je nastojao ne odgovoriti na njegove pozive telefonom.” Dodaje da je Dodik bio u najbližim odnosima s Borisom Tadićem i njegovom strankom.

“Sjećam se Tadićevih dolazaka u Republiku Srpsku i učešća na SNSD-ovim mitinzima i obrnuto, Dodikovih nastupa na DS-ovim mitinzima u Srbiji. Tu je i nastala stalno ponavljana fraza o političkim pobačajima. Sada Dodik strogo pazi da ga negdje ne vide sa Borisom Tadićem, a njegovu vlast spominje posredno u kontekstu da nije pomagala Republici Srpskoj kao Vučićeva”, navodi Bosić.

Prema njegovim riječima, Vučić je svjestan da u Dodiku postoji prikrivena, ali nerealna ambicija da postane “lider svih lidera kod Srba”, a ta ambicija je često podhranjivana i iz same Srbije.

“Poznato je da su mu čak predložili da se kandiduje za predsjednika Srbije kao najveću među Srbima”, rekao je Bosić, dodajući kako je trenutna situacija u Srbiji potaknula određeno protivljenje, staro oduševljenje i tajne razgovore s vladikom Grigorijem.

“Odatle prava panika u SNSD-u da bi mogli izgubiti politički monopol u Beogradu koji su do sada imali kao političari iz Republike Srpske. Panika je i razlog za posljednje tragikomične Dodikove izjave date u kontekstu odnosa sa vladikom Grigorijem da pravoslavni sveštenici ne treba da se mješaju u politiku”, navodi Bosić i dodaje:

“Pa nije nam baš toliko kratko pamćenje da se ne sjećamo Grigorijeve uloge kao glavnog SNSD-ovca u Hercegovini, a koji je i danas član Senata predsjednika Republike Srpske”.

“Gubitak Dodikovog političkog monopola u Beogradu otvara prostor da se prikaže stvarni karakter Dodikove politike, a to bi neminovno dovelo i do razotkrivanja ogromnog novca od kriminala i pljačke Republike Srpske, koji je završio u nekretninama i poslovima u Srbiji. A to je uslov za strmoglavi pad korumpiranog režima u Republici Srpskoj”, zaključuje Bosić u izjavi za BN.