KANDIDAT ZA NEČELNIKA SREBRENICE, MLADEN GRUJIĆIĆ: “Razgovarao sam sa Bošnjacima, oni ne podržavaju bojkot”!

Kandidat za načelnika Srebrenice ispred srpskog naroda Mladen Grujičić govorio je za N1 o Inicijativi za Srebrenicu koja je odlučila bojkotirati izbore u ovom gradu. Govorio je i o trenutnim problemima sa kojima se susreće Srebrenica, kao i o formiranju Skupštine. Kazao je da su spremni za izbore koji se održavaju u nedjelju, ali da su bili spremni i ranije.

“Uradili smo na izbore na najbolji mogući način, međutim, politika je učinila svoje. Desilo se to što se desilo, mi smo nastavili da radimo kako bismo osigurali fer i korektne izbore i kako bismo razuvjerili sve one koji su sumnjali da je ovdje bilo malverzacije i da će ta pobjeda biti neupitna. To vodi trojka predvođena Sadikom Ahmetovićem, Ćamilom Durakovićem i Alijom Tabakovićem. Oni su nositelji, svih ovih aktivnosti koji su osmišljeni prije izbora, jer u samoj izbornoj noći kada su vidjeli da je pobjeda neupitna, oni su proglasili pobjedu. Nakon toga su tražili poništenje izbora, oni su poništeni, a sada bojkotirali izbore iz razloga što su shvatili da Alija ne može pobijediti u Srebrenici”, istaknuo je.

Odgovarajući na pitanje reporterke N1 Adise Imamović, misli li da ne bi u Tabakovićevu korist išlo 800 glasova putem pošte koji nisu priznati, odgovorio je:

“Bez obzira nisu priznati ni neki glasovi koji su stigli putem pošte za mene kao načelnika, ali evo i da je tako, prednost je opet bila nedostižna. To nije suština aktivnosti koji su uslijedili, nego je suština da se zataška poraz od glavnih aktera koji su željeli da se afirmiraju na osnovu Srebrenice. Ovo je očigledno poligon za bošnjačke političare koji se ovdje afirmiraju i idu dalje u Sarajevo na veće pozicije. Isto tako zaboravljeni političari, Duraković i Ahmetović, su se povratili u Srebrenicu kako bi ovaj proces iznijeli, pobijedili i na taj način stekli slavu kao heroji Srebrenice. Planovi im nisu išli kako su zamislili i sad kad su sabrali i oduzeli i vidjeli da je nedostižna moja pobjeda, oni su pribjegli ovoj atmosferi”.

Rekao je da postoje građani koji neće bojkotirati izbore.

“Izaći će Bošnjaci. U razgovori sa s njima sam shvatio da oni ne podržavaju ovakvu odluku jer ovi predstavnici nisu njih predstavljali na pravi način. Sjete ih se pred izbore i pred 11. srpnja, da dignu sebi neki rejting. Nisu se borili za goruća pitanja u Srebrenici”, naveo je.

Istaknuo je da neće biti problem formirati Skupštinu.

“Razgovarao sam s nekim političarima Bošnjacima. Oni će morati slijediti neku direktivu s vrha, ali to će trajati do izbora, a poslije vjerojatno to neće važiti. Neće važiti prvo kod principijelnog Durakovića. Ja njega stalno spominjem jer on je u svakom problemu. Prošao je kao odbornik i odgovara mu ovakav cirkus. Kako god da se priznaju izbori prošao je kao odbornik i njemu jest interes da eliminira druge ljude s liste. Vidjet ćemo hoće li poslije izbora odbiti svoj mandat koji je već osigurao putem pošte i glasova u odsustvu. On nema što izgubiti, ali izgubit će svi oni koji su uložili sredstva i trud da budu predstavnici svog naroda. Vjerujem da neće biti jednonacionalna skupština. Ja ću Bošnjacima ponuditi da imaju svoje predstavnike u skupštinskoj sali i mislim da tu neće biti nikakvih problema”, naveo je.

U jednom nastupu, Grujičić je rekao da voli Begu Bektića, za N1 je prokomentirao i otkud njihova bliskost.

“To znači da je čovjek normalan. Ja sam čovjek koji živi u Srebrenici, a i on. Iako je Bošnjak. Čudnovato zvuči ta izjava, i poslije rata i svih dešavanja da ću reći tu izjavu, da mi je prijatelj neko od Bošnjaka. Mi smo ljudi od krvi i mesa, živimo i suosjećamo i dijelimo i dobro i loše i u općini i u životu. Vidio sam ga kao suradnika koji radi dobro svoj posao, ne poslušnika, nego spreman je da obuje i radne čizme. Ni Srbi mnogi nisu spremni to uraditi”, kazao je Grujičić.

Kazao je da Bektić nije jedini Bošnjak kojeg voli, da ima tu i drugih, međutim da “Bošnjaci imaju lošu politiku, loše predstavnike i to je njihova najveća mana.”

Dodao je i da mu je cilj bio da zadrži stanovništvo.

“Mogu da nabrajam sva sela oko Srebrenice gdje smo sve uradili asfalt. I danas muke mučim kako da osiguram novac zbog situacije koju je proizvela ova trojka. Trenutno smo na privremenom financiranju. Mi prevozimo svakog učenika do područne škole, od svakog sela i svake kuće i to nam otežava. Ne možemo da platimo izvođačima radova, proračun nije usvojen, rebalans nije usvojen i zaista sada imamo situaciju da neki vozači otkazuju svoju poslušnost, neće da voze djecu, a onda roditelji su prinuđeni sami da se snalaze”, kazao je Grujičić, dodavši da je “to sve posljedica ove situacije”.