Mladen Ivanić o dolasku Bidena: “Novi dogovor u BiH nije realan. Ništa se bitnije neće promijeniti”

Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden imat će nekoliko prioriteta u svom radu, a prvi od njih bit će stabilizacija prilika i pokušaj izgradnje jedinstva u Sjedinjenim Državama, jer je očito da je ta zemlja suočava se s unutarnjim napetostima koje mogu da “puknu”, okarakterisao je bivši ministar vanjskih poslova i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić u intervjuu za Fenu.

Kao što je rekao, drugi prioritet njegova rada bit će drugačija uloga Sjedinjenih Država u svijetu od one koja je bila u prethodne četiri godine dok je na čelu države bio Donald Trump, a vjeruje da će s novom američkom administracijom, ova zemlja biti prisutnija na globalnoj razini.

– Pretpostavljam da će u tom smislu doći do jačanja veza između Europske unije i Sjedinjenih Država, budući da je administracija prethodnog predsjednika Donalda Trumpa stvorila tenzije – podsjeća Ivanić.

Što se tiče odnosa Sjedinjenih Država prema globalnim pitanjima, Ivanić ističe da se situacija unutar Sjevernoatlantskog saveza može smiriti, jer je i tu bilo napetosti, jer je Trumpova administracija zamjerala ostalim državama članicama zbog nedovoljnog financiranja NATO-a.

– Mislim da će se vratiti tamo gdje je bio prije nego što se Trump popeo na mjesto američkog predsjednika – dodao je Ivanić.

Međutim, ne misli da će Balkan biti među Bidenovim glavnim prioritetima jer ima više kritičnih prilika u svijetu i na mjestima gdje su prisutne napetosti, ali znajući da je Biden čovjek koji poznaje Balkan, izrazio je uvjerenje da će Sjedinjene Države biti prisutnije u Bosni i Hercegovini nego prije.

Stoga Ivanić ne očekuje nikakve dramatične promjene ili dramatičan angažman, ali jača američka prisutnost u Bosni i Hercegovini odrazit će se prije svega na rad Vijeća za provedbu mira.

– Sada bi PIC trebao dobiti veću važnost i pretpostavljam da u tom smislu možemo očekivati ​​promjenu, i to puno više na provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma nego na pokušaju njegove postizanja na novi sporazum o Bosni i Hercegovini, jer mislim da to, zbog nacionalnih i međunarodnih okolnosti, nije realno – smatra Ivanić.

Kao što je zaključio, ovo bi bio ključni mehanizam ili instrument putem kojeg će Bidenova administracija pokušati biti prisutnija u Bosni i Hercegovini, ali ne vidi da će se išta moći drastično promijeniti s razine “bitno”.

Inauguracija 56. američkog predsjednika Joea Bidena održat će se u srijedu, 20. januara, a svi glavni mediji najavili su prijenos ovog globalnog događaja.