Mladi aktivista iz Beograda o značaju usvojene Rezolucije o Srebrenici: Desio se genocid, Srbija kao država to mora da prihvati

UN savjetnica za mlade iz Sarajeva Sajra Kustura i omladinski aktivista i član Zelene omladine Srbije Filip Janković iz Beograda, danas u Novom danu govorili su o značaju usvojene Rezolucije o Srebrenici u UN, važnosti poštivanja prošlosti, ali i zajedničkog pogleda za život u budućnosti, prenosi N1.

Sajra Kusutra iz Sarajeva za Novi dan je kazala zbog čega je Rezolucija o Srebrenici bitna za region.

“Suočavamo se sa tim šta se desilo u prošlosti i tek onda možemo da idemo dalje. Sloboda govora ne može biti i nije govor mržnje. Govor mržnje i negiranje genocida su znakovi nemoralnosti, nekulture… Ne smijemo dozvoliti da govor mržnje prevlada”, kazala je.

Sličnog stava je Filip Janković, mladi aktivista iz Beograda.

“Mladi ljudi u Srbiji ne mogu da dopru do nekih stvari i izloženi su stalno propagandnimm materijalima. Dobro je da imamo prostor u kojem možemo da kažemo neku drugu perspektivu. Moramo da prihvatimo činjenično stanje, desio se genocid. Moramo kao društvo i država da se pomirimo sa tim. Presuđeno je da je bio genocid, presuđeno da je Ratko Mladić bio ratni zločinac”, naveo je.

Potom je dodao:

“Ne treba da veličamo takve zločince i da budu na muralima ispred škola. Treba da se otvori put ka novim ljudima. Nije mi jasno koju poruku meni predsjednik Aleksandar Vučić želi da poruči. Drago mi je da mogu iskažem stav na svoj način. Kada bi se obratio u Srbiji na ovaj način odjednom bi bio prozvan.”