Mladi fizičar Muhamed Numanović iz BiH među najboljim u svijetu

Osvojio bronzane medalje na dvije međunarodne olimpijade iz fizike …

Muhamed Numanović je učenik trećeg razreda srednje škole. Pohađa Međunarodnu školu Richmond Park u Tuzli.

Ovaj izrazitio talentovani učenik učestvovao je na dvije olimpijade iz fizike. Na evropskoj olimpijadi u Hanoveru i na olimpijadi u Japanu osvojio je bronzane medalje.

Da bi se osvajala priznanja na međunarodnom nivou, potrebno je izrazito znanje koje je plod napornog učenja, shvatanja fizike kao nauke, te odricanja od mnogo toga što je za mnoge srednjoškolce nepojmljivo.

„Da bi neko učestvovao na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike potrebno je godina pa i dvije godine priprema, tek nakon toga se mora učiti za taj dio koji se tiče samih ispita na olimpijadi. Osvojiti medalju na olimpijadi iziskuje izrazito mnogo truda i rada“, kazao je Numanović.

Na takmičenju u Japanu je učestvovalo oko 400 učenika iz cijelog svijeta. Pojedine države čiji učenici su se takmičili na olimpijadi, u obrazovanje ulažu mnogo više nego naša država.

„Vidljive su razlike u nastavnim planovima u zavisnosti od države do države. Ono što je jasno da mi možemo biti prezadovoljni osvojenom bronzanom medaljom i u Hanoveru, a i u Japanu”, dodaje ovaj učenik.

Svoju budućnost bazira na studiranju prirodnih nauka, najvjerovatnije upravo fizike.

„Planiram da se bavim izučavanjem fizike, a ako mi se ukaže mogućnost volio bih nakon toga ostati ovdje u Bosni i Hercegovini, da se ovdje razvijam i usavršavam”, ističe Muhamed.

Muhamed je, zajedno sa još šest svojih kolega iz drugih škola, razgovarao sa ministrom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona koji je za nadarene učenike upriličio prijem. Svih sedam učenika, u prošloj školskoj godini, ostvarilo je nadprosječne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

„Pored podrške u materijalnom smislu važna je i simbolička. Da primimo i razgovaramo sa učenicima koji su ostvarili najbolje rezultate u toku prošle školske godine. Da im damo na važnosti i da pokažemo da se njihov trud isplati“, kazao je ovom prilikom ministar Omerović napominjući da će Ministarstvo obrazovanja i nauke i Vlada TK pratiti njihove rezultate i podržavati ih u daljim aktivnostima.

M. V.