“Moja adresa: Srebrenica” bojkotuje, ali uhapšeni pa pušteni Bego poziva Bošnjake da izađu na izbore

Bego Bektić, član gradskog vijeća Srebrenice na listi SDP-a, pozvao je Bošnjake da izađu na ponovne izbore 21. februara.

Kao i prije, SDP i Bego Bektić ne prihvaćaju odluku inicijative “Moja adresa: Srebrenica” kojom se Bošnjake poziva na bojkot ponovnog izbora.

I zašto bi prihvatili, kada je Begu Bektića u decembru prošle godine kada je, zajedno s još dvojicom članova SDP-a Enverom Hamzićem i Muamerom Sandžićem, SIPA uhitila zbog izborne prijevare i pustila ih 24 sata kasnije. Tužilaštvo BiH, koje je ili bi trebalo provesti istragu izborne prijevare u Srebrenici, do sada nije objelodanilo ovaj slučaj.

Podsjećamo, Bektić je uhapšen zbog sumnje da je zajedno sa Hamzićem i Sandžićem ukrao identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su, potom, fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte. Sve je to urađeno kako bi se osigurali glasovi za Mladena Grujičića u utrci za načelnika, kao i SDP-a čiji je nosilac liste bio Bektić.

– Poziv Alije Tabakovića, ali i Ćamila Durakovića i Sadika Ahmetovića da Bošnjaci bojkotuju izbore je zlonamjeran i proračunat – kaže Bektić za RTRS.

Ističe da ova tri čovjeka nemaju drugog načina da opravdaju novac dijaspore uložen u kampanju, zbog čega zagovaraju novu destabilizaciju.

– Mislim da je to veoma loša ideja, pozivati da se ne izađe na izbore. Ja ovim putem pozivam sve Bošnjake da izađu na izbore, ne mogu trojica da odlučuju u ime čitavog naroda. Znači njihove političke karijere su završene i treba da dođu mladi ljudi koji će voditi stranke i koji će upravljati ovim gradom – tvrdi Bektić.

Bošnjaci u Srebrenici trebali bi izaći na birališta – stav je na listi Bošnjačkog pokreta, kojim predsjeda Sejfudin Tokiić i čija je kandidatkinja Nerma Halilović osvojila jedan glas na izborima 15. novembra.

Bojkot kojeg je najavio kandidat bošnjačke inicijative “Moja adresa Srebrenica” za načelnika Alija Tabaković ne dolazi u obzir, jer bi Bošnjaci ostali bez svojih legitimnih predstavnika – kažu u ovom pokretu.

– Moramo glasati, što znači da se izbori ne bojkotiraju zbog Bosanaca, jer Bošnjaka u Srebrenici definitivno ima vrlo malo – smatra Nerma Halilović. U izjavi za RTRS.

S druge strane, kandidat za načelnika Alija Tabaković za Faktor kaže da oni ostaju pri odluci bojkota izbora, te da pozivaju, a ne naređuju narodu da ne izađe na izbore u nedjelju 21. februara.

– Prema informacijama koje imamo sa terena narod podržava našu odluku. Međutim, ukoliko se i dogodi da izađu na izbore, te da sa naših kandidatskih listi zaokruže kandidate, ko god da osvoji mandat odbornika neće ga prihvatiti. Za razliku od drugih, mi nikoga ne tjeramo, ne ucjenjujemo, ne zastrašujemo. Samo se borimo za fer i poštene izbore u Srebrenici, a oni to nisu bili ni 15. novembra, a neće biti ni sada 21. februara – navodi Tabaković.

– Za Begu Bektića nije iznenađenje što poziva Bošnjake da izađu glasati, jer svi znamo šta je radio za prošle izbore. Međutim, iznenađeni smo Bošnjačkim pokretom i Sejfudinom Tokićem čiji je ovlašteni predstavnik na terenu uradio sve što je mogao i to u korist Mladena Grujičića, a nisam siguran da on to zna – ističe Tabaković.