“Moja adresa Srebrenica”: Najava da će i zamjenik načelnika Srebrenice biti Srbin dovoljno govori šta se sprema Bošnjacima!

Koalicija “Moja adresa Srebrenica” sinoć je održala sastanak sa odbornicima koji su dobili mandate na prethodnim izborima, a na kojem su utvrđeni i potpisani principi za otvaranje dijaloga sa relevantnim političkim subjektima.

Jedan od principa je izmjena Statuta Općine Srebrenica, koja će svim građanima omogućiti ravnopravan položaj u svim organima, institucijama i ustanovama ove općine.

-Posljednja izjava novoizabranog načelnika “da će i zamjenik načelnika biti iz reda srpskog naroda” govori u prilog činjenici na koju dugo upozoravamo, namjeru potpune eliminacije Bošnjaka iz političkog života u Srebrenici. Koalicija “Moja adresa Srebrenica” je opredijeljena za pravednost, napredak i bolju budućnost svih građana Srebrenice. Svjesni ovlasti visokog predstavnika u BiH, pozivamo ga da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida, naveli su u saopćenju iz Koalicije i dodali:

-Duboko uvjereni u pravno odlučivanje zasnovano na činjenicama, neopterećeno eventualnim političkim apetitima, pozivamo Ustavni sud BiH da u razumnom roku donese odluku po našoj apelaciji.

U narednom periodu će, kako navode, uputiti poziv i Predsjedništvu BiH s ciljem otvaranja razgovora o budućnosti grada u kojem je počinjen genocid i koji se trenutno nalazi na marginama društveno-političkog života.