Mržnja iz Sarajeva nanosi štetu RS-u i BiH – Višković se obrušio na Bošnjake, pa pohvalio Novalića: On nije problem

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je na posljednjem panelu Ekonomskog foruma Jahorina istakao dobru saradnju Republike Srpske i Srbije i osudio “neprimjereno ponašanje bošnjačke strane u vlasti u BiH za koje je rekao da nanosi štetu”.

– Svi naši projekti sa Srbijom nisu usmjereni ni protiv koga, nego će biti od opšte koristi za sve nas u regionu, naglasio je premijer Republike Srpske na završnom panelu “Regionalna saradnja i ekonomski razvoj” kojim je zaključen dvodnevni rad “Jahorina ekonomskog foruma”.

Visković je istaknuo važnost izgradnje hidroelektrane Buk Bijela i gasifikacije Republike Srpske, a sve u suradnji sa Srbijom.

Prema njegovim riječima, pripreme teku kako je planirano, ali ga brine “opstrukcije i mržnja iz federalnog Sarajeva, koji se protivi realizaciji oba projekta”.

On je osudio “banalno i neprimjereno političko ponašanje bošnjačke strane u vlasti u BiH, koje nanosi ogromnu štetu Republici Srpskoj, pa i BiH u cjelini”, prenose Nezavisne.

Višković je upozorio i na probleme koji mogu nastupiti nakon odluke Moskve da zaustavi isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj, što se više negativno može odraziti na Federaciju BiH, nego na Republiku Srpsku koja je manji konzument ovog prirodnog energenta.

Kazao je da je federalni premijer Fadil Novalić bio upućen u mnoge inicijative iz Republike Srpske, ali da nema moći da provede mnoge odluke od zajedničkog interesa za sve u BiH.

– Nije Novalić problem, nego bošnjački ministri u Vijeću ministara i njihovo neracionalno i nerazumno ponašanje prema svemu što dolazi iz Republike Srpske i Srbije, istakao je Višković.