Muamer Zukorlić: Pozvat ću narod u Sandžaku da kupi oružje i brani se

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić rekao je danas da neće pozvati policiju i pravosudne organe da što prije uhapse i procesuiraju osobu koja je napala Edina Hamidovića u Sjenici, već će ih “posljednji put upozoriti da raskinu veze sa organizovanim kriminalom u Sandžaku”, piše N1.

On je na konferenciji za novinare rekao da je napad na Hamidovića, člana njegove stranke i osnivača Facebook stranice “Sjeničke novine”, bio “organizovani pokušaj likvidacije od pripadnika narko grupe bliske Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP)”.

“Kada se vrše ovakvi napadi, u gužvi, ispred žene i djeteta, ne radi se samo o pokušaju likvidacije ili likvidaciji, već o organizovanom zastrašivanju i sprovođenju terora nad stanovništvom ili dijelom stanovništva. Ovo više nisu incidenti, ovo je organizovana kriminalna grupa koja je eksponent SDP-a”, poručio je Muamer Zukorlić.

Lider SPP-a kazao je da je o dešavanjima i kriminalu u Sandžaku više puta govorio u medijima i Skupštini Srbije, ali da više nema smisla da upozorava ili poziva državne organe da reaguju.

“Nema više smisla pozivati ministre, ne treba nam paradiranje Žandarmerije, nikoga više neću da pozivam, upozoravam ih posljednji put, ukoliko policija, tužilaštvo i sudstvo ne raskinu veze sa kriminalcima pozvat ću narod da kupi oružje i brani se. Oni ih pomažu, ovakve likvidacije vrše oni koji znaju da su policija, tužioci i sudovi na njihovoj strani”, rekao je Zukorlić.

On je kazao da je “sistem bezbijednosti u Sandžaku u raspadu i da se nalazimo na ivici potpunog haosa”, poslije čega je pozvao državne organe da kažu da li mogu da se izbore sa organizovanim kriminalom ili da se narod sam brani.

Edin Hamidović (48) teško je ranjen u petak večer kada je, kako se sumnja, iz vozila u pokretu na njega pucao E.L. (27) koji je nakon toga pobjegao.

Hamidović je pogođen sa četiri hica, u stomak, rame i nogu, a nakon ukazane pomoći u novopazarskoj Opštoj bolnici, transportovan je u Klinički centar u Kragujevcu.

Kao povod za napad navodi se pisanje njegove Facebook stranice zbog čega mu je ranije, kako je kazao Muamer Zukorlić, prijetio otac napadača. On je dodao da su prijetnje prijavljene policiji, ali da ona ništa nije preduzela.