Muhasilović: Dodik je RS de facto otcijepio, Schmidtov neodlazak u Banju Luku svjesno urađen potez, igraju istu igru

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt otkazao je danas ranije najavljenu posjetu Banjoj Luci, nakon što su njegov poziv za sastanak odbili predstavnici opozicije iz entiteta RS, a jedini koji je pristao na sastanak s njim je potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković.

Prethodno je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio da će Schmidt biti uhapšen ako dođe u RS, da bi kasnije tu izjavu ublažio pričom o njegovoj nepoželjnosti u tom entitetu, a potom je generalna sekretarka predsjednika RS-a donijela naredbu o zabrani korištenja službenih prostorija Palate RS-a za sastanke sa visokim predstavnikom.

Duraković je potvrdio kasnije da je sastanak otkazan, “iz razloga poznatih OHR-u”. Schmidt, odnosno OHR, nisu se zvanično oglašavali.

Javnost u Bosni i Hercegovini opravdano se pita da li je nedolaskom u Banju Luku Schmidt kapitulirao pred Dodikom i de facto priznao da su Dodikove odluke iznad njegovih, a mnogi se sve glasnije pitaju da li je ustvari na sceni dogovoreni igrokaz Schmidta i Dodika pred odluku o državnoj imovini koju treba da donesu OHR-ovi neimenovani eksperti, kao i odluke o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Komentar smo zatražili od dr. Jahje Muhasilovića, političkog analitičara i profesora međunarodnih odnosa i geopolitike.

– Mislim da tu ima više stvari – kao prvo, ono što imamo de facto na terenu, što je realnost da, naročito nakon zatvaranja entitetskih granica, a čemu je prethodilo nekoliko mjeseci procesa intenzivne okupacije državnih institucija u Bosni i Hercegovini, gdje visoki predstavnik ne da nije ništa uradio da zaustavi Milorada Dodika, već je vukao poteze koji su Dodiku išli na ruku, pokazalo je da de facto mi Bosnu i Hercegovinu imamo samo na papiru – kaže Muhasilović.

Ono što imamo na terenu, dodaje, jest da Dodik kada god poželi može zatvoriti entitetsku, administrativnu liniju razgraničenja.

– Evo to već treći puta danas demonstrira, a kad god poželi može postaviti snajperiste po krovovima kao ‘92, a da nigdje nema te međunarodne zajednice niti EUFOR-a kao garanta mira da ga zaustavi. Naravno, ovo što je Schmidtu sad zabranjen odlazak u Banju Luku, na što Schmidt nije smio da riskira, još je jedan pokazatelj da je Dodik pobijedio u svojim separatističkim namjerama i da je očito Schmidt poslan sa namjerom da od Bosne i Hercegovine napravi ovakvu disfunkcionalnu državu kakva jeste – smatra Muhasilović.

Dodaje da su mnogi, uključujući i njega, čak i prije dolaska Christiana Schmidta u BiH ukazivali na to da on dolazi upravo sa tom namjerom.

– Ovdašnji mediji, čast izuzecima, ali jedan veliki dio medija je uspavljivao narod da su to teorije zavjere, da Schmidt dolazi da skloni Dodika, da oslabi Dodika, da zavede red, da očisti korupciju… I ne samo Schmidt već i ostali – Gabriel Escobar, američki ambasador Murphy i cijela ta strana garnitura. Međutim sad evo godinu i po-dvije nakon toga, mi vidimo da smo mi de facto izgubili Bosnu i Hercegovinu, da su pobjednici u Bosni i Hercegovini prvo Dodik, pa onda Čović, a da je međunarodna zajednica sa svim potezima im ustvari išla na ruku – kaže Muhasilović.

Dodaje kako “misli da tu ima i igrokaza u dijelu gdje se vidi da je međunarodna zajednica pomagala Dodiku, da su zapravo igrali za isti cilj”.

– A što se tiče toga da Schmidt nije smio otići u Banju Luku – to nam pokazuje da je to zapravo kulminacija ovoga što se dešavalo dvije godine i da više ni međunarodna zajednica, ne da više ne smije, nego mislim da i ne želi intervenisati protiv Dodika. Mi vidimo zapravo da je Dodik de facto napravio državu od tog entiteta. S tim da će mediji sad pričati o tome je li to Schmidt ne smije otići u RS. Ne – ovo je svjesno urađeno. Nije baš da oni ne smiju, međunarodna zajednica ima kapacitet, kao prvo EUFOR, zatim NATO, Tužilaštvo, SIPA-u… Imaju oni mnogo instrumenata preko kojih su da su htjeli mogli zaustaviti Dodika, ali oni nisu to željeli. Schmidt i cijela ova garnitura zapadnih diplomata koji djeluju u Bosni i Hercegovini posljednjih nekoliko godina su upravo poslani sa ciljem da Dodik ovo na kraju uradi – kaže Muhasilović.

Dodaje i kako “neće stati” i da “ovo nije kraj balade”.

– De facto Dodik se jeste otcijepio, sad ide priča o državnoj imovini, ide priča o Ustavnom sudu, ide priča o raznoraznim gasnim interkonekcijama, prekidanjem putnih komunikacija sa “bošnjačkim kantonima”, evo vidimo da se blokira autoput Prenj… Izolacija na međunarodnom planu ove bošnjačke enklave što je ostalo u Bosni i Hercegovini i tako dalje, dok na kraju Bosna i Hercegovina ne bude nekakva konsocijacija koja samo ima na papiru, ima tamo neku stolicu u UN-u, ima nekakvu možda fudbalsku reprezentaciju vrlo neuspješnu, u svim ostalim sferama na međunarodnoim planu vrlo neuspješna i kada budu imali takvu jednu invalidnu Bosnu i Hercegovinu, čekat će se samo povoljan geopolitički trenutak kada će Srbija i Hrvatska izlobirati da se konačno i raspadne – smatra Muhasilović.

Dodaje da su tome doprinijeli međunarodna zajednica i visoki predstavnik Christian Schmidt.

– Pola krivice je na njihovoj strani, a pola na svim ostalim – Srbije, Hrvatske, Dodika, Čovića, ali i “Trojke”, koju ne treba izuzeti od toga, jer i “Trojka” je odigrala krucijalnu ulogu da se ovo desi. Bez njih se ovo ne bi ni desilo – dodaje naš sagovornik.

Kada je u pitanju odluka visokog predstavnika u vezi sa državnom imovinom, Muhasilović kaže da je to isti slučaj kao i sa odlukom o zabrani negiranja genocida ili zabrani neprovođenja Schmidtovih odluka.

– Oni (vlasti u RS-u) će samo reći: “Mi ne priznajemo tvoje zakone i tvoje odluke o državnoj imovini”, a on (Dodik) je danas demonstrirao da Schmidtu može zabraniti da dođe, da može zatvoriti entitetsku granicu, da može da ne sprovodi njegove zakone, tako da OHR više nema nikakvu funkciju. Schmidt je svoju historijsku zadaću koju je trebalo da im ispuni ispunio, on je njima prokrčio put, oni su to uradili i sve njegove ostale proklamacije koje u budućnosti bude davao, bit će samo usmjerene prema Bošnjacima da im daje neku lažnu nadu kao i do sada, a Dodik će efektivno na terenu sve kontrolisati. Tako da ide državna imovina, ne znam hoće li to biti za sedam dana, za mjesec, godinu… Ai vrlo brzo bi trebalo da ide i to, iako će međunarodna zajednica govoriti, naravno samo Bošnjacima, jer ih ostali ne fermaju, da oni osuđuju, pozivaju Dodika, otvaraju nekakve lažne procese protiv njega itd., ali efektivno na terenu će Dodik da kontroliše državnu imovinu u prvom izvodu, u drugom izvodu Srbija – kaže Muhasilović.

U vezi sa sastankom predstavnika institucija RS-a, lidera stranaka i srpskih predstavnika u institucijama BiH, koji je za sutra u 13 sati najavio Dodik, na kojem će se razgovarati “o situaciji na nivou BiH i o aktuelnoj političkoj situaciji u RS-u”, Muhasilović kaže:

– Ukrupnjavanje srpskog faktora. To više nije samo politika SNSD-a, to je sad srpska politika u Bosni i Hercegovini i on tome daje sad dodatnu težinu i konotaciju, tako da on uozbiljuje stvar – kaže Muhasilović.

Dodaje da “sve i da mi sada kažemo međunarodnoj zajednici: ‘OK, mi se na vas više ne možemo osloniti’, da mi više nismo u poziciji da možemo išta uraditi”.

– Tužilaštvo smo izgubili, Ustavni sud smo na korak da izgubimo, SIPA-u s obzirom na to da ne može bez Tužilaštva da reaguje, nemamo, obavještajnu službu smo izgubili, Ministarstvo vanjskih poslova nam vodi diletant, oružane snage svakako imaju taj etnički princip, dosta su nefunkcionalne…. Tako da mi sad, evo i da ignorišemo međunarodnu zajednicu, upitno je koliko mi možemo išta više uraditi. Mada, ovo nama treba da bude zadaća da mi počnemo iznutra da gradimo svoju državu, od ovoga malo što nam je ostalo jer i to malo što nam je ostalo ako se nastavi ovim tempom ćemo izgubiti – kaže Muhasilović.

Dodaje da sve što se trenutno dešava, dešava se “upravo zbog ‘Trojke'”.

– Mene ne iznenađuje ovo što je Dodik uradio, što je Čović uradio, čak me ne iznenađuje ni međunardna zajednica, mi smo vidjeli šta je međunarodna zajednica i u ratu. Ono što me najviše ljuti je da se među Bošnjacima našlo ljudi – dakle “Trojka” da pristanu na ovo. To je ono s čim se mi sad efektivno na terenu možemo obračunati – zaključuje naš sagovornik.