MUP RS napade na Bošnjake okarakterisao kao “navodne” – Ne širite mržnju, ovo su napadi na građane

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske oglasilo se saopćenjem za javnost povodom sve učestalijih napada na bošnjačke povratnike na području manjeg bh. entiteta.

Iz MUP-a RS ističu kako njihovi službenice adekvatno štite i osiguravaju svakog građanina u RS-u bez obzira na to kojem narodu pripada.

Napada na povratnike okarakterisali su kao “navodne” dodavši da se tu prije svega radi o napadima na građane RS-a.

Njihovo saopćenje ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u skladu sa svojim nadležnostima preduzima sve potrebne mjere i radnje da stanje bezbjednosti na području Republike Srpske bude povoljno i garant smo bezbjednosti svim građanima Republike Srpske, bez obzira kojem narodu pripadaju.

Podsjećamo, na području Republike Srpske održavaju se javna okupljanja i događaji koji organizuju udruženja Bošnjaka (sijela za Bajrame, od strane Koordinacija bošnjačke zajednice i drugih bošnjačkih udruženja obilježava se Dan nezavisnosti BiH u lokalnim zajednicama, kao i drugi skupovi različitog karaktera).

Nikada nijedan nije zabranjen, niti su na ovim događajima evidentirani incidenti, prije svega jer su policijski službenici preduzeli sve potrebne mjere i radnje.

Policijski službenici po svakoj prijavi (bez obzira kojem narodu pripada žrtva ili izvršilac) postupaju u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, Zakonom o krivičnom postupku i Zakonom o prekršajima RS.

S tim u vezi, još jednom ponavljamo da se istraga u vezi sa krivičnim djelom „Razbojništvo“ nad porodicom Memišević u višegradskom selu Omeragići vodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, Područna kancelarija Višegrad i da se u ovom predmetu i dalje preduzimaju mjere i radnje i uzimaju izjave svih lica koja se mogu dovesti u vezi sa izvršenjem ovog krivičnog djela protiv imovine.

U predmetu fizičkog napada na O.M. iz Bratunca, podsjećamo da su policijski službenici Policijske stanice Bratunac identifikovali tri maloljetna lica koja su po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini saslušana na okolnosti učinjenog krivičnog djela „Teška tjelesna povreda“.

Kada je u pitanju postupanje policijskih službenika Policijske stanice Osmaci prema maloljetnom licu, bošnjačke nacionalnosti, ističemo da Uprava kriminalističke policije MUP-a u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom Bijeljina provodi istragu u vezi sa sumnjom da su izvršena krivična djela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „Nesavjesan rad u službi“, te su u okviru te istrage lišena slobode četiri policijska službenika PS Osmaci. Isti su i suspendovani i protiv njih će biti pokrenut unutrašnji postupak.

U slučaju fizičkog napada na lice S.S. iz Zvornika koji se dogodio 03.09.2023. godine u Gornjoj Kamenici u saobraćaju, policijski službenici su u roku od nekoliko časova identifikovali i lišili slobode dva lica, B.J. i B.O. iz Zvornika na osnovu člana 204. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

O svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentovanju događaja. Napominjemo, da oštećeno lice do danas nije došlo u Policijsku stanicu da da izjavu u svojstvu oštećenog lica.

Iz svega ovog jasno prozilazi šta je sve urađeno kada su pitanju navodni „napadi na povratničku populaciju“, iako su ovo prije svega napadi na građane Republike Srpske.

Pozivamo predstavnike pojedinih federalnih medija, bošnjačkih udruženja i političara iz reda bošnjačkog naroda da prestanu sa širenjem vjerske i nacionalne mržnje, jer stvaraju napetost i huškačku atmosferu.

Svim zainteresovanim sugerišemo da se uključe u rad foruma za bezbjednost u lokalnim zajednicama i da na tim sastancima iznesu konstruktivne prijedloge kojima će doprinijeti statusu svih građana, pa i povratničke populacije o kojima navodno vode brigu, saopćeno je.